3 Μύθοι για την σεξουαλική υγεία

Για κάτι τόσο πανταχού παρόν όσο είναι το σεξ – σχεδόν όλοι  έχουν έρθει στον κόσμο εξαιτίας του – υπάρχει πολλή μυστικότητα που το καλύπτει. Μερικοί μύθοι γύρω από αυτό το θέμα φαίνεται να είναι “αγέραστοι” και επίμονοι, παρά την διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με αυτό:

Πώς να μην μείνετε έγκυος

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εάν ένα κορίτσι παίρνει από του στόματος αντισυλληπτικά («το χάπι»), αυτή και ο σύντροφός της δεν θα νοσήσουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Αυτό είναι λάθος. Το χάπι μπορεί να προστατεύει από την εγκυμοσύνη, ως επί το πλείστον, αλλά ένα προφυλακτικό είναι επίσης απαραίτητο εάν πρόκειται να αποφευχθούν τα ΣΜΝ.

Σημειώστε ότι η απόσυρση του ανδρικού οργάνου πριν από την εκσπερμάτιση δεν είναι ένας αλάνθαστος τρόπος πρόληψης της εγκυμοσύνης, ούτε θα αποτρέψει τα ΣΜΝ, τα οποία εξαρτώνται από την ποσότητα της επαφής δέρμα με δέρμα και όχι μόνο από την επαφή με το σπέρμα.

Εάν ένα μεμονωμένο προφυλακτικό προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας έναντι των ΣΜΝ και της εγκυμοσύνης, δύο θα πρέπει να είναι καλύτερα, σωστά; Και πάλι, όχι, επειδή δύο προφυλακτικά είναι συχνά πιο δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά και η πρόσθετη τριβή μεταξύ τους μπορεί πραγματικά να προάγει το σπάσιμο του προφυλακτικού και να αυξήσει τις πιθανότητες ακούσιας εγκυμοσύνης.

Και δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε προφυλακτικά σε αυτοκίνητα, πορτοφόλια κ.λπ. Αυτές οι συσκευές είναι κατασκευασμένες από υλικό που διασπάται κατά την έκθεση στη θερμότητα και την τριβή. Η προτεινόμενη αποθήκευση είναι σε δροσερά μέρη, όπως τα συρτάρια της κρεβατοκάμαρας σας.

Και πάλι, εάν ένα προφυλακτικό φορεθεί λανθασμένα την πρώτη φορά και πρέπει να φορεθεί ξανά για σωστή χρήση, το αρχικό προφυλακτικό θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς το σπέρμα μπορεί κάλλιστα να έχει έρθει σε επαφή με την επιφάνεια δίπλα στο δέρμα, η οποία βρίσκεται τώρα το εξωτερικό, έτοιμο να έρθει σε επαφή με τον κόλπο.

Επίσης, το ντους ή το λούσιμο μετά το σεξ δεν εμποδίζει την εγκυμοσύνη. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό. Ακόμη και με αντισυλληπτικά όπως το χάπι, η προστασία αρχίζει μόνο μετά από περίπου μία εβδομάδα από τη λήψη του φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εφεδρικό προφυλακτικό.

Εάν ένα κορίτσι και ένα αγόρι κάθονται κοντά, φιλιούνται, αγκαλιάζονται ή ακόμα και κολλάνε με τα ρούχα τους, δεν θα προκύψει εγκυμοσύνη, καθώς αυτό απαιτεί τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα να φτάσουν στη μήτρα για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο μέσα στις σάλπιγγες που ανοίγουν αυτό. όργανο.

Αντίθετα, εάν το σπέρμα εκσπερματώνεται ακριβώς έξω από τον κόλπο και εάν η κολπική περιοχή είναι υγρή, τα σπερματοζωάρια μπορούν να κολυμπήσουν μέσα από τον κόλπο για να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Δεν χρειάζονται απαραιτήτως περισσότερες από μία πράξεις κολπικής επαφής για να μείνετε έγκυος και καμία σεξουαλική στάση δεν προστατεύει από την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, το σεξ σε μια πισίνα ή ένα μπάνιο, ή ενώ στέκεστε όρθιοι, είναι ακόμα σεξ, και εφόσον τα σπερματοζωάρια εισάγονται στον κόλπο ή πολύ κοντά στον κόλπο, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη και σίγουρα μπορεί να μεταδοθούν ΣΜΝ.

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια μιας εμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, αλλά εάν μια περίοδος εμφανιστεί αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, η εγκυμοσύνη είναι απίθανη.

Μετάδοση ΣΜΝ

Το κολπικό σεξ δεν είναι ο μόνος τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει μετάδοση ΣΜΝ, επομένως τα προφυλακτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καινούρια με κάθε νέα σεξουαλική πράξη. Στην πραγματικότητα, ο βλεννογόνος του πρωκτού είναι ακατάλληλος για σεξουαλικές πράξεις, είναι λεπτός και εύκολα καταστρέφεται, γεγονός που ευθύνεται για την ταχεία είσοδο των παθογόνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μετά το πρωκτικό σεξ.

Ο ιός HIV ήταν από τα πιο επίφοβα ΣΜΝ μέχρι πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο οι ομοφυλόφιλοι άντρες παθαίνουν αυτή τη μόλυνση. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τον ιό HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία με έναν σύντροφο που έχει HIV, εκτός εάν ληφθεί προφύλαξη πριν από την έκθεση.

Ταυτόχρονα, ο HIV είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μόνο μέσω σεξουαλικών υγρών (σπέρμα και κολπικό υγρό), αίματος και μητρικού γάλακτος, ενώ τα ούρα, το σάλιο και τα δάκρυα δεν περιέχουν τον ιό. Ωστόσο, εάν το ανδρικό όργανο έρθει σε επαφή με κοψίματα και εγκοπές που προκαλούνται από το ξύρισμα, για παράδειγμα, ή μολυσμένα τριχοθυλάκια, ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή του εξιδρώματος αίματος σε αυτά τα σημεία.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι είναι πάντα προφανές εάν κάποιος έχει ΣΜΝ και ως εκ τούτου είναι πρόθυμος να αναλάβει κινδύνους όπως το σεξ χωρίς προστασία με έναν φαινομενικά υγιή σύντροφο. Το γεγονός είναι ότι έως και οι μισοί από όλους τους σεξουαλικά ενεργούς νέους έχουν κάποια ΣΜΝ και πολλοί μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση το ίδιο. Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος ή ο ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί η εμφάνιση και η εξάπλωση ενός ΣΜΝ, είναι η ετήσια εξέταση σεξουαλικής υγείας για να αποκλειστεί η παρουσία τέτοιων λοιμώξεων.

Εφόσον το στοματικό σεξ δεν προκαλεί εγκυμοσύνη, είναι ασφαλές; Η απάντηση είναι ότι το στοματικό σεξ, όπως και κάθε άλλο είδος σεξ, μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση ΣΜΝ, αν και σίγουρα δεν επιτρέπει την εμφάνιση εγκυμοσύνης.

 

Χρήσιμη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Η συζήτηση στα παιδιά για το σεξ με κατανοητό και ευαίσθητο τρόπο συνήθως τα βοηθά να κατανοήσουν τις βασικές αρχές του τρόπου λειτουργίας του και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εάν κάνουν σεξ χωρίς το κατάλληλο περιβάλλον. Επιπλέον, σχολικά προγράμματα σεξουαλικής αγωγής σε όλο τον κόσμο,  εξηγούν την αξία της αποχής ως μέτρο για την πρόληψη της ανάγκης αντιμετώπισης επιπλοκών που σχετίζονται με το σεξ,  πριν το παιδί είναι έτοιμο.

Γνωρίζοντας ότι η αποχή είναι μια έγκυρη και ευρέως εξασκούμενη επιλογή, συχνά ανακουφίζει από την πίεση στα παιδιά να κάνουν σεξ μόνο και μόνο για να συμβαδίζουν με τους συνομηλίκους τους. Και η ενημέρωση για το σεξ τα βοηθά να κάνουν τις δικές τους καλές επιλογές, αντί να βιάζονται για συγκινήσεις και μπελάδες που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Οι νέοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ο ενθουσιασμός της παρακολούθησης πορνογραφίας είναι απατηλός, επειδή το σεξ στην πραγματική ζωή συνήθως δεν μοιάζει με το πορνό, ούτε οι απλοί άνθρωποι μοιάζουν με σταρ πορνό. Επιπλέον, η πορνογραφία είναι εθιστική και μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την τέλεια καλή σεξουαλική τους ζωή.

σεξ χωρίς προφύλαξηαντισύλληψησεξουαλικη υγειαεγκυμοσύνη και sexπροφυλακτικόσεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξειςσπέρμα