5 συμβουλές για καλύτερη σεξουαλική ζωή αν έχετε διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη σεξουαλική ζωή των αντρών όσο και των γυναικών.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για να διατηρήσετε την σεξουαλική σας ζωή:

  1. Ελέγχετε το σάκχαρο πριν την επαφή

Το σεξ μπορεί να επιδράσει σαν την ινσουλίνη, ρίχνοντας το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Για αυτό καλό είναι πριν την επαφή να κάνετε έναν έλεγχο στο σπίτι του σακχάρου σας. Εάν βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα ή σε χαμηλά, ίσως πρέπει να προσαρμόσετε την ινσουλίνη ή να καταναλώσετε κάτι πριν ή μετά το σεξ για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία.

  1. Προσοχή στο σεξ μετά από το αλκοόλ

Το αλκοόλ και η ερωτική επαφή μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

  1. Μην αμελείτε την λίπανση

Η κολπική ξηρότητα αποτελεί κοινό σύμπτωμα διαβητικών γυναικών. Μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση λιπαντικών, κυρίως εκείνα που στηρίζονται στο νερό. Αποφύγετε εκείνα που στηρίζονται σε έλαια, καθώς μπορεί να καταστρέψουν το λάτεξ του προφυλακτικού.

  1. Άσκηση για περισσότερη ερωτική διάθεση

Η καθημερινή άσκηση, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την λίμπιντο σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Πάντα μνα συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

  1. Μιλήστε στον ιατρό σας

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά το σεξ, μιλήστε στον ιατρό σας! Υπολογίζεται ότι το 30-50% των αντρών με διαβήτη παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία χωρίς να διαχωρίζεται ο επιπολασμός αυτός μεταξύ των αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες μπορεί να προκύψει λόγω διαταραχών στύσεως ή εκσπερμάτισης (παλίνδρομη εκσπερμάτιση). Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος -περίπου 40% των αντρών με δυσλειτουργία έχουν υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν- και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με στυτικά προβλήματα.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις ουροποιητικού και στις κολπικές μυκητιάσεις -η νόσος του σακχαρώδη διαβήτη καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις- οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το αίσθημα καύσου και πόνου που μπορεί να δημιουργήσουν στην περιοχή του κόλπου και της ουρήθρας, αποτελούν για τη γυναίκα ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε ερωτική συνεύρεση. Αν δε η λοίμωξη χρονίζει και ταυτόχρονα χρονίζει και η αποφυγή της σεξουαλικής πράξης, ελλοχεύει ο κίνδυνος η επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από μεγάλο διάστημα αποχής να είναι ακόμα πιο δύσκολη και πιο επώδυνη για μια γυναίκα.

 

διαβήτης και σεξ