Αρσενικό ή θηλυκό; Νέα τεχνική προεπιλέγει το φύλο

Σημαντική ανακάλυψη. Στο φως τα μυστικά επιλογής του φύλου μέσα στο σπέρμα για πρώτη φορά. Τι θα γίνει αν η μέθοδος εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

Το σπέρμα μπορεί εύκολα να διαχωριστεί σε αρσενικό και σε θηλυκό, ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες και δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει «αποδιοργανωτικές κοινωνικές συνέπειες» για τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Plos Biology, το σπέρμα που φέρει το χρωμόσωμα «Χ» – το οποίο δημιουργεί ένα θηλυκό, όταν συνδέεται με το χρωμόσωμα «Χ» ενός ωαρίου – φέρει μόρια που, όταν ενεργοποιούνται, επιβραδύνουν την κίνησή του.

Όταν μια χημική ουσία προστίθεται στο σπέρμα, για την ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων, τα ανδρικά χρωμοσώματα «Υ» προχωρούν, χωρίζοντας από τα χρονοβόρα «Χ».

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα είπε στην Telegraph ότι χρησιμοποίησε με επιτυχία την τεχνική σε βοοειδή, αν και τα πειράματα αυτά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Ο Dr Masayuki Shimada δήλωσε: “Έχουμε ήδη προσαρμόσει αυτή τη μέθοδο στην παραγωγή βοοειδών με γονιμοποίηση in vitro και σε παραγωγή χοίρων με τεχνητή γονιμοποίηση. Η επιτυχής αποτελεσματική αναλογία με αυτή τη μέθοδο στα βοοειδή στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πάνω από 90% τόσο στα αρσενικά, όσο και στα θηλυκά. Το Πανεπιστήμιο της Hiroshima έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Πιστεύω ότι αυτή η τεχνική θα είναι διαθέσιμη και στους ανθρώπους, που θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρέπει, βέβαια, να συζητήσουμε τα θέματα ηθικής, πριν από την προσαρμογή αυτής της τεχνικής στον άνθρωπο”.

Βρετανοί ειδικοί είπαν ότι οι συνέπειες της ανακάλυψης θα μπορούσαν να είναι «κολοσσιαίες», αλλά προειδοποίησαν ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή φύλου από τους ανθρώπους, κάτι που, αν και απαγορεύεται σε αρκετές χώρες, είναι νόμιμο σε άλλες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.