Μπορούμε να κάνουμε τα προφυλακτικά σέξι; Τι λένε ερευνητές του ΠΟΥ

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών είναι να επικεντρωθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όχι μόνο γύρω από την ασφάλεια αλλά και την ευχαρίστηση – δηλαδή, να κάνουμε τα προφυλακτικά «σέξι», λέει μια νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ξεκίνησαν να μάθουν πόσο αποτελεσματικό θα ήταν να ενσωματωθεί η σεξουαλική ευχαρίστηση,  στις προσπάθειες εκπαίδευσης για τη σεξουαλική υγεία. Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε υπηρεσίες και προγράμματα σεξουαλικής υγείας, είπαν οι συγγραφείς, αλλά η σεξουαλική ευχαρίστηση έχει «ανεπαρκώς αντιμετωπιστεί», παρά τα θετικά της οφέλη.

Αναλύοντας μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα διαφόρων προγραμμάτων σεξουαλικής υγείας που είτε δίνουν είτε όχι έμφαση στη σεξουαλική ευχαρίστηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα προγράμματα που επικεντρώνονται στην ευχαρίστηση «βελτίωσαν σημαντικά» τη χρήση προφυλακτικών από τους συμμετέχοντες.

Η πλειονότητα των προγραμμάτων που ανέλυσαν οι ερευνητές συζήτησαν τη σεξουαλική ευχαρίστηση στο πλαίσιο των δεξιοτήτων συμπεριφοράς, όπως «να κάνει το προφυλακτικό να χρησιμοποιεί διασκεδαστικό ή σέξι» και «χρησιμοποιώντας λίπανση για να ενισχύσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση», είπαν οι ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο οδήγησε σε αλλαγές συμπεριφοράς.

Αυτή η βελτίωση παρατηρήθηκε σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων στις ΗΠΑ που σχεδιάστηκαν για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε μαθήματα σεξουαλικής υγείας για νέους και εφήβους στην Ισπανία και τη Βραζιλία. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  PLOS One.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων χρήσης προφυλακτικού, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ότι μειώνει επίσης τις περιπτώσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και ασθενειών.

Περισσότερες από 1 εκατομμύριο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αποκτώνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα για όσους τις προσβάλλουν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου HIV, των επιπλοκών του εμβρύου και της γέννησης, του καρκίνου και του θανάτου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, είναι να φοράτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μία από τις παρεμβάσεις που περιελάμβαναν την ευχαρίστηση που ανέλυσαν είδε μια μείωση κατά 50% στη συχνότητα εμφάνισης HIV/ΣΜΝ σε σύγκριση με μια πιο παραδοσιακή παρέμβαση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει πει ότι η καλή σεξουαλική υγεία είναι θεμελιώδης για τη συνολική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. 

Ένας από τους εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού, η συν-συγγραφέας της μελέτης Lianne Gonsalves, είπε σε μια δήλωση ότι παραδοσιακά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα διδάσκουν το ασφαλές σεξ εστιάζοντας στη μείωση του κινδύνου και την πρόληψη ασθενειών, αλλά επίσης αγνοούν πώς το ασφαλές σεξ μπορεί «επίσης να προάγει την οικειότητα, την ευχαρίστηση, τη συναίνεση. και ευημερία.”

 

προφυλακτικά