Μπορούν τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) να μεταδοθούν μέσω του φιλιού;

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης τονίζουν ότι ο κίνδυνος να πάθετε ΣΜΝ από το φιλί είναι αρκετά χαμηλός. Αλλά αν το ραντεβού σας έχει μια εμφανή πληγή στα χείλη τους ή γύρω από αυτά, είναι καλύτερο να λάβετε τα μέτρα σας μέχρι αυτό να επουλωθεί, απλώς για να είστε ασφαλείς.

Πιθανότατα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) χρησιμοποιώντας προφυλακτικά και συζητώντας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον έλεγχο ΣΜΝ. Τι γίνεται όμως με το φιλί;—μπορείτε να πάθετε ΣΜΝ από την επαφή με τα χείλη; Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι, ναι, ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω του φιλιού.

 «Υπάρχουν ΣΜΝ που μπορούν να μεταδοθούν μέσω μη σεξουαλικής επαφής [όπως το φιλί] που μεταδίδονται επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής», δήλωσε η Μάρθα Ρακ, MD , επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Baylor College of Medicine.  Ο συνολικός κίνδυνος να πάθεις ΣΜΝ από το φιλί είναι αρκετά χαμηλός, αλλά είναι κάτι που εύλογα συμβαίνει.

“Αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα και υπάρχουν ορισμένα ΣΜΝ για τα οποία ανησυχούμε περισσότερο από άλλα όταν πρόκειται για φιλιά”, δήλωσε ο Michael Angarone, DO , αναπληρωτής καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Northwestern Feinberg.

Γενικά, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι κινδυνεύετε περισσότερο από τα φιλιά στόμα με στόμα, αλλά υπάρχουν ορισμένα ΣΜΝ ( έρπης) που μπορούν να μεταδοθούν με το να φιλήσετε το μάγουλο, το κεφάλι, ακόμη και τα μάτια κάποιου, είπε ο Δρ. είπε ο Γκρεβς.

Ποια ΣΜΝ μπορείτε να πάρετε από το φιλί;

Ακολουθεί μια ανάλυση των ΣΜΝ που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της επαφής στόμα με στόμα.

Ερπης

Ο έρπης προκαλείται από δύο παρόμοιους ιούς – τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2). Και τα δύο μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί.

Ο HSV-1 συνήθως προκαλεί επιχείλιες πληγές   πάνω ή γύρω από το στόμα σας. Συχνά αναφέρεται ως έρπης του στόματος. Μια έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι το 47,8% των ατόμων ηλικίας 14 έως 49 ετών έχουν HSV-1.   Τα περισσότερα άτομα με HSV-1 μολύνθηκαν ως παιδί ή νεαρός ενήλικας από μη σεξουαλική επαφή με το σάλιο, όπως το φιλί. Μπορείτε να έχετε HSV-1 χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Ο HSV-2 είναι παραδοσιακά γνωστός ως έρπης των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, ο HSV-2 μπορεί επίσης να προκαλέσει στοματικές πληγές έρπητα. «Μερικές φορές, αν κάνετε στοματικό σεξ, μπορείτε να κολλήσετε τον HSV-2 γύρω από το στόμα σας», είπε ο Δρ Γκρέβες.  Ο HSV-2 από το στόμα μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί μέσω επαφής στόμα με στόμα. Ωστόσο, «είναι πιο σπάνιο να κολλήσεις τον HSV-2 από το φιλί από τον HSV-1», είπε ο Δρ Ανγκαρόνε.

Οι HSV-1 και HSV-2 είναι τυπικά μεταδοτικοί μόνο κατά τη διάρκεια μιας εστίας. “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης είναι όταν υπάρχουν ενεργές βλάβες – επιχείλιες πληγές στο στόμα -“, είπε η Δρ Ρακ.

Σύφιλη

Αν και εξαιρετικά σπάνια, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Το ΣΜΝ μεταδίδεται με άμεση επαφή με μια πληγή σύφιλης – και αυτές οι πληγές μπορούν να βρεθούν πάνω ή γύρω από το πέος, τον κόλπο, τον πρωκτό, το ορθό, τα χείλη ή το στόμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σκληρές, στρογγυλές και ανώδυνες πληγές στο σημείο της μόλυνσης
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Πυρετός

Ο κίνδυνος να κολλήσετε σύφιλη από το φιλί είναι αρκετά μικρός. Ενώ μπορεί να συμβεί, «η στοματική σύφιλη είναι πολύ σπάνια», είπε ο Δρ Γκρέβες.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ΣΜΝ από το στόμα;

Εξαρτάται από την κατάσταση. Οι HSV-1 και HSV-2 μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιιικά φάρμακα όπως η ακυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη και η βαλασικλοβίρη. Όμως, ενώ αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και της συχνότητας των εστιών, τα αντιικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν αυτή τη χρόνια, δια βίου λοίμωξη.

Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί με μια ενέσιμη μορφή πενικιλίνης. Εάν η σύφιλη διαγνωστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία ενέσεις.

Μπορεί να υπάρξει πρόληψη ΣΜΝ από το φιλί;

Η πρόληψη των ΣΜΝ από το στόμα είναι λίγο δύσκολη. Είναι απίθανο να ζητήσετε το πλήρες σεξουαλικό ιστορικό κάποιου πριν από το πρώτο φιλί. Ωστόσο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο.

  • Μη φιλάς κάποιον με έρπη . Ενώ είναι δυνατό να κολλήσετε έρπη και σύφιλη μέσω του φιλιού όταν κάποιος δεν εμφανίζει σημάδια του ΣΜΝ, είναι πολύ πιθανό να συμβεί όταν μπορείτε να δείτε πραγματικά μια πληγή. Δεν πρέπει να φιλάτε κανέναν που έχει ενεργό στοματικό έλκος.
  • Επιλέξτε τη μονογαμία . Το να είσαι μονογαμικός με έναν σύντροφο που δεν έχει ΣΜΝ σημαίνει ότι δεν θα εκτεθείς σε αυτά.
  • Κανε ερωτησεις. Και πάλι, το φιλί τείνει να συμβαίνει αυθόρμητα και είναι απίθανο να έχετε μια μεγάλη συζήτηση για το σεξουαλικό ιστορικό πριν φιλήσετε κάποιον. Αλλά ο Δρ. Greves σημείωσε ότι είναι κάτι παραπάνω από εντάξει να ρωτάς για τη σεξουαλική τους υγεία προτού τους φιλήσεις — και να είσαι ανοιχτός για το δικό σου ιστορικό σεξουαλικής υγείας.