Chemsex: Ποιους αφορά η νέα επικίνδυνη “μόδα” στο σεξ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μηνύματα σχετικά με τη μείωση των πιθανών βλαβών από το λεγόμενο chemsex, τον συνδυασμό, δηλαδή, ναρκωτικών ουσιών και σεξ, θα πρέπει να στοχεύουν σε όλες τις σεξουαλικές ομάδες και σε όλα τα φύλα.

Τα πολύ συχνά φαινόμενα υπερδοσολογίας, βιασμών, μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο “κοκτέιλ”, με έκβαση όχι πάντα ευχάριστη. Κι αυτό διότι πάρα πολλές φορές το chemsex γίνεται χωρίς προφυλάξεις, είναι αχαλίνωτο και περιλαμβάνει πάνω από δύο “πρωταγωνιστές”.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Journal of Sexual Medicine, το αλκοόλ, η κάνναβη, η κοκαΐνη και η έκσταση ή το MDMA είναι οι ουσίες, που συνήθως συνδυάζονται με το σεξ. Μάλιστα οι χρήστες λένε ότι το MDMA ενισχύει ιδιαίτερα την “οικειότητα”.

Και ενώ οι άνθρωποι όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών ανέφεραν ότι έχουν κάνει σεξ συνοδεία ναρκωτικών, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι ήταν πιο πιθανό να το έχουν κάνει.

Ειδικότερα οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάρει ναρκωτικά στο σεξ, με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες να το έκαναν, για να “ενισχύσουν” τη σεξουαλική τους εμπειρία.

“Πάντως παρόλο που η συνήθεια είναι συχνότερη σε ομοφυλόφιλους και σε αμφιφυλόφιλους άνδρες, βρήκαμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είχαν και άνδρες και γυναίκες όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών”, επεσήμανε στο πρακτορείο Reuters ο Will Lawn, ειδικός στο Τμήμα Ψυχολογίας & Γλωσσολογικών Επιστημών του UCL και ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Περίπου 22.000 άτομα απάντησαν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έρευνας για τα Ναρκωτικά, σε ερωτήσεις σχετικά με τον συνδυασμό σεξ και ναρκωτικών. Ρωτήθηκαν για το αν χρησιμοποιούσαν ουσίες ειδικά για την ενίσχυση των σεξουαλικών τους εμπειριών και πώς αυτές οι ουσίες επηρέασαν τις εμπειρίες τους.

Το αλκοόλ, η κάνναβη, το MDMA και η κοκαΐνη χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά, ενώ τα λεγόμενα “ναρκωτικά των κλαμπ” GHB / GBL και ecstasy / MDMA, αξιολογήθηκαν ως τα πιο δημοφιλή. Για παράδειγμα, το MDMA αναφέρθηκε ότι αυξάνει περισσότερο την “συναισθηματικότητα / οικειότητα”, ενώ το GHB / GBL ότι αυξάνει περισσότερο την “σεξουαλική επιθυμία”.