Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος από πρωκτικό σεξ;

Αυστηρά μιλώντας, δεν είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος από πρωκτικό σεξ. Ωστόσο, εάν το σπέρμα εισέλθει στον κόλπο σε οποιοδήποτε σημείο, μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη.

Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος μόνο από το πρωκτικό σεξ είναι μικρή, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα – ειδικά εάν οι άνθρωποι συμμετέχουν σε άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη και το σεξ, όπως αν ένα άτομο μπορεί να μείνει έγκυος από προκαταρκτικά παιχνίδια και αν η μέθοδος pull-out λειτουργεί.

Σε αυτό το άρθρο, καταρρίπτουμε αυτούς τους μύθους και πολλά άλλα. Θα αποκαλύψουμε επίσης την αλήθεια πίσω από τις παρανοήσεις.

Μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν ένα ζωντανό σπέρμα, που περιέχεται στο σπέρμα, συνδέεται με ένα ώριμο ωάριο στη μήτρα ή τη σάλπιγγα.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Σεξουαλικής Υγείας ορίζει το πρωκτικό σεξ ως όταν ένας άνδρας βάζει το πέος του στον πρωκτό ενός άλλου ατόμου. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να κρατά όλο το σπέρμα και το σπέρμα μακριά από τον αιδοίο και τον κόλπο.  Ωστόσο, εάν το σπέρμα διαρρεύσει από τον πρωκτό ή χυθεί στον κόλπο, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Αν και η πιθανότητα να μείνετε έγκυος από το πρωκτικό σεξ είναι μάλλον χαμηλή, ο κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) είναι πολύ υψηλότερος.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΜΝ, χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε είδους σεξουαλικής δραστηριότητας.

Μπορείτε να πάθετε ΣΜΝ από το πρωκτικό σεξ;

Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης ή μόλυνσης από ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ σε σχέση με το κολπικό σεξ, ειδικά εάν οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ορθό δεν παράγει το δικό του λιπαντικό και το δέρμα είναι πολύ τρυφερό, οπότε μπορεί να σχιστεί εύκολα. Εάν το δέρμα σπάσει, γίνεται πολύ πιο εύκολο να περάσει ή να κολλήσει λοιμώξεις.

Οι λοιμώξεις που μπορούν να μεταδώσουν οι άνθρωποι μέσω του πρωκτικού σεξ περιλαμβάνουν:

  • HIV
  • Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV)
  • ιούς ηπατίτιδας
  • σύφιλη
  • βλεννόρροια
  • απλού έρπητα
  • χλαμύδια
  • κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ή μετάδοσης ΣΜΝ μέσω του πρωκτικού σεξ, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε συνεχώς προφυλακτικά, ακόμη και σε σεξουαλικά παιχνίδια. Αλλάξτε τα προφυλακτικά εάν αλλάξετε σε ή από πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε πολλά λιπαντικά για την αποφυγή βλάβης στο δέρμα. Χρησιμοποιείτε μόνο λιπαντικό με βάση το νερό, καθώς το λιπαντικό με βάση το λάδι μπορεί να σπάσει τα προφυλακτικά.

Καταρρίπτοντας άλλους μύθους για την εγκυμοσύνη και το σεξ

Μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγεία περιλαμβάνουν:

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο pull-out;

Η ελπίδα να αποτραπεί η εγκυμοσύνη με την αφαίρεση του πέους πριν από την εκσπερμάτιση δεν είναι μια αξιόπιστη μορφή ελέγχου των γεννήσεων .

Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν άνδρα να πει ότι πρόκειται να εκσπερματώσει ή να το ελέγξει και το υγρό που απελευθερώνει το σώμα πριν από την εκσπερμάτιση (precum) μπορεί να περιέχει σπέρμα.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Υγεία των Νέων Γυναικών , το 22% των γυναικών που χρησιμοποιούν πρακτικές στέρησης θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο.

Μπορείς να μείνεις έγκυος από προκαταρκτικά παιχνίδια;

Το άγγιγμα και το χάδι, ακόμη και όταν είναι γυμνό, δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστασία, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται τα γεννητικά όργανα.

Εάν, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών, υπάρχει σπέρμα στα ρούχα, στα χέρια ή οπουδήποτε κοντά στον κόλπο, το σπέρμα θα μπορούσε να περάσει από τον τράχηλο και τη μήτρα στις σάλπιγγες και να προκαλέσει εγκυμοσύνη.

Μπορεί ο αυνανισμός πριν από το σεξ να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα αρκετά ώστε να αποτρέψει την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με το Planned Parenthood , ο αυνανισμός δεν μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός ατόμου. Αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της εγκυμοσύνης.

Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε δύο προφυλακτικά αντί για ένα;

Η χρήση δύο προφυλακτικών είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση ενός. Η χρήση δύο προφυλακτικών αυξάνει την τριβή και καθιστά πιο πιθανό το ένα ή και τα δύο να σπάσουν ή να σχιστούν.

Τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά μόνο όταν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σωστά. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστική μεμβράνη ή μπαλόνι αντί για προφυλακτικό;

Μην χρησιμοποιείτε μη εγκεκριμένες μεθόδους φραγμού για την πρόληψη της εγκυμοσύνης ή της εξάπλωσης των ΣΜΝ. Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αποτρέψουν αυτά τα πράγματα.

Άλλα αντικείμενα μπορεί να διατηρούνται στον αέρα, στο νερό ή ακόμα και στη φρεσκάδα, αλλά δεν είναι εγγυημένα ότι είναι αποτελεσματικά.

Το λούσιμο μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη;

Το πλύσιμο —δηλαδή η εκτόξευση νερού ή άλλων υγρών στον κόλπο για να τον ξεπλύνετε— δεν είναι καλός τρόπος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, επειδή δεν θα αφαιρέσει όλο το σπέρμα.

Οι περισσότεροι γιατροί δεν συνιστούν στους ανθρώπους να κάνουν λούσιμο ή να πλένουν το εσωτερικό των κόλπων τους επειδή δεν χρειάζεται να το κάνουν και επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτρέπει την εγκυμοσύνη μόλις το άτομο αρχίσει να το παίρνει;

Χρειάζονται έως και 7 ημέρες αφότου μια γυναίκα αρχίσει να παίρνει το αντισυλληπτικό χάπι για να είναι αποτελεσματική.

 

πρωκτικό σεξ