Eli Lilly: Εξαγορά της Loxo Oncology με 8 δισ. δολ για τα ογκολογικά υπό ανάπτυξη φάρμακα

Την εξαγορά της Loxo Oncology ανακοίνωσε σήμερα η Eli Lilly, έναντι 8 δισ. δολ. ή 235 δολ. ανά μετοχή, σε μετρητά, προσφορά με premium 68% της μετοχής στο κλείσιμο της τιμής της, στις 4 Ιανουαρίου.

Η Loxo Oncology είναι βιοφαρμακευτική που εστιάζει στην ανάπτυξη εκλεκτικών φαρμάκων για ασθενείς με γενετικά προσδιοριζόμενους καρκίνους.

Η εξαγορά αποτελεί την μεγαλύτερη μιας σειράς συναλλαγών της Lilly για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις αντικαρκινικές θεραπείες. Η Loxo Oncology διαθέτει υπό ανάπτυξη στοχευμένες θεραπείες που εστιάζουν σε καρκίνους οι οποίοι εξαρτώνται από μεμονωμένες γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορούν να ανιχνευτούν με γονιδιακά τεστ. Για ασθενείς με καρκίνους που παρουσιάζουν αυτές τις γονιδιακές τροποποιήσεις, ένα στοχευμένο φάρμακο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο της Loxo Oncology περιλαμβάνει τέσσερα σκευάσματα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ένα έχει εγκριθεί ήδη.

  • Το πρώτο, που αναμένεται να λανσαριστεί το 2020 έχει χαρακτηριστεί καινοτόμος θεραπεία από το FDA και αφορά καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδή και κάποιες άλλες υποκατηγορίες καρκίνου.
  • Το δεύτερο, βρίσκεται ακόμη σε φάση Ι-ΙΙ, και αφορά ανθεκτικές περιπτώσεις λευχαιμίας και λεμφωμάτων.
  • Το τρίτο διατίθεται ήδη στην αγορά σε συνεργασία με την Bayer και αφορά συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία σε διάφορα είδη καρκίνων.
  • Το τέταρτο πρόκειται για αναστολέα της πρωτεϊνης TRK και αφορά μεταστατικούς καρκίνους με σημαντική θνησιμότητα. Αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία το 2022.