Επίθεμα με μικροσκοπικές βελόνες για αντισύλληψη μακράς διάρκειας

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering. Το νέο, μακράς δράσης αντισυλληπτικό σχεδιάστηκε για να προσφέρει στις γυναίκες μια νέα επιλογή οικογενειακού προγραμματισμού, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι περιορισμένη.

Το αντισυλληπτικό βασίστηκε σε τεχνολογία, που αρχικά είχε αναπτυχθεί για την ανώδυνη χορήγηση αντιβιοτικών.

Το έμπλαστρο περιέχει τουλάχιστον 100 μικροσκοπικές βελόνες, που είναι προσαρτημένες σε έναν μικρό δίσκο από πλαστικό. Όταν εφαρμόζεται πλευρική πίεση, αυτές οι μικροσκοπικές βελόνες αποκολλώνται από το πλαστικό υπόστρωμα, παραμένοντας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Κατασκευασμένες από βιοδιασπώμενα υλικά, που απαντώνται στο ανθρώπινο σώμα, οι μικροβελόνες αποδομούνται σιγά σιγά, ενώ απελευθερώνουν μια ορμόνη, την λεβονοργεστρέλη, η οποία έχει χρησιμοποιείται στην αντισύλληψη εδώ και δεκαετίες.

“Η αίσθηση από τις μικροβελόνες δεν είναι επώδυνη για τους περισσότερους ανθρώπους – δεν έχει έντονη ή αιχμηρή αίσθηση, όπως οι ενέσεις”, είπε ο καθηγητής στο Georgia Institute of Technology Mark Prausnitz, επικεφαλής της έρευνας.

Τα αντισυλληπτικά μακράς διάρκειας, που είναι διαθέσιμα σήμερα, παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας, αλλά συνήθως απαιτούν από έναν επαγγελματία υγείας να εγχύει ένα φάρμακο ή να εμφυτεύει μια συσκευή.

Οι τεχνικές βραχείας δράσης, από την άλλη πλευρά, απαιτούν συχνή συμμόρφωση από τους χρήστες και επομένως συχνά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Στις δοκιμές σε ποντίκια στο εργαστήριο ένα πειραματικό επίθεμα αντισυλληπτικών μικροβελόνων είχε αποτελεσματική δράση για πάνω από έναν μήνα, με μία μόλις εφαρμογή στο δέρμα.

“Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη σε όλο τον κόσμο για τη βελτίωση της πρόσβασης στην αντισύλληψη”, δήλωσε ο καθηγητής Prausnitz.

“Η μακράς διάρκειας αντισύλληψη είναι ελκυστική, καθώς η συμμόρφωση είναι ευκολότερη. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να θυμάστε να πάρετε ένα χάπι. Αλλά η αυτοδιαχειριζόμενη αντισύλληψη θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη, όταν οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη”, πρόσθεσε.