Έρευνα: Γιατί οι 50άρες κάνουν λιγότερο σεξ

Για τις πιο ώριμες ηλικιακά γυναίκες, που διανύουν τα πρώτα -ήντα, ισχύει το “κάθε πέρσι και καλύτερα” στο σεξ. Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι κάνουν σεξ όλο και λιγότερο και ότι δεν το βρίσκουν και τόσο ικανοποιητικό, όπως παλιότερα.

Για αυτό και ο αριθμός των γυναικών που κάνουν σεξ συνήθως μειώνεται με την ηλικία, όπως και ο αριθμός που αναφέρει ευχάριστο σεξ μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.

Μένουν ανικανοποίητες

Στοιχεία από 4.418 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών, έδειξαν ότι κάτω από μία στις τέσσερις ήταν σεξουαλικά ενεργή. Ο πρωταρχικός λόγος έλλειψης σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν η έλλειψη συντρόφου, συχνά λόγω χηρείας, αλλά άλλοι λόγοι περιελάμβαναν τη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου και τα προβλήματα φυσικής και / ή ψυχικής υγείας της γυναίκας.

“Το κεντρικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι η υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ικανοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και στα ζευγάρια δεν παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη για όσους την χρειάζονται”, τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters η συγγραφέας της μελέτης Helena Harder, ερευνήτρια στο Brighton και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόνο το 22,5% των γυναικών, ηλικίας από 50 έως 75 ετών, δήλωσε ότι είχε κάνει σεξ τον προηγούμενο μήνα. Η έλλειψη ερωτικού συντρόφου ήταν ο συνηθέστερος λόγος που οι γυναίκες εγκατέλειψαν το σεξ (34,7%). Μεταξύ του 65,3% των γυναικών, οι οποίες είχαν σύντροφο, μόλις το 34,5% ανέφερε ότι ήταν σεξουαλικά ενεργό τον προηγούμενο μήνα.

Αποφεύγουν τους ειδικούς

Σχολιάζοντας την κατάσταση, οι γυναίκες μίλησαν για θέματα όπως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, η κολπική ξηρότητα και το επώδυνο σεξ, η αμηχανία για το σώμα τους, η έλλειψη λίμπιντο και οι ιατρικές παθήσεις ή η σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών, ως εμπόδια στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αλλά ενώ μιλώντας με έναν γιατρό, κάποια από αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να επιλυθούν, σπάνια συμβαίνει αυτό.

Η Dr Harder ήταν σαφής. “Εξακολουθεί να υπάρχει στίγμα γύρω από τη γήρανση και τη σεξουαλικότητα και γνωρίζουμε ότι οι συζητήσεις περί υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το σεξ μπορεί να είναι δύσκολες, τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Γνωρίζουμε ότι η γήρανση δεν αποτελεί εμπόδιο για την υγιή σεξουαλική δραστηριότητα και ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν, για να διασφαλιστεί ότι το σεξ θα διατηρηθεί”.

 

 

γήρανσησεξουαλικότηταsex