Έρευνα: Το στοματικό sex σε νεαρότερη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ποια σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο στοματικό sex και τον καρκίνο, είναι πιθανό να αναρωτηθεί κανείς διαβάζοντας τον τίτλο. Στην πραγματικότητα το sex (στοματικό και μη) και ο καρκίνος συνδέονται και μάλιστα στενά. Η απάντηση είναι στον ιό HPV, ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να γίνει η αιτία εμφάνισης για πολλούς τύπους καρκίνου. Μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει ότι το στοματικό sex σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος ή του λάρυγγα και συνδέεται άμεσα με τον ιό HPV. 

Τι είναι ο ιός HPV;

Ο HPV είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Πολλά στελέχη του ιού είναι καρκινογόνα με αποτέλεσμα κάποιος που έχει τον ιό να έχει πολλές πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο. Ο HPV είναι ο πρώτος παράγοντας άτυπων κυττάρων σε ένα τεστ Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, ο ιός έχει 120 τύπους εκ των οποίων οι 35 βρίσκονται στα γεννητικά όργανα και οι 15 από αυτούς είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. 

Ο HPV είναι άκρως μεταδοτικός και ίσως ύπουλος καθώς η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει 100% αφού όπως αναφέρουν οι ειδικοί κολλάει και με την δερματική επαφή. Από την άλλη πλευρά, κάποιος που έχει τον ιό είναι πιθανό να μην το γνωρίζει καθώς δεν εκδηλώνει πάντα συμπτώματα. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ακόμα και μήνες μετά την εισαγωγή του ιού στον οργανισμό και δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί κανείς να απαλλαγεί καθώς ο ιός παραμένει σε αδράνεια για να ενεργοποιηθεί σε καταστάσεις που ο οργανισμός είναι ευάλωτος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο ή όταν το άτομο είναι σε ανοσοκαταστολή εξαιτίας χημειοθεραπείας ή άλλων θεραπευτικών αγωγών, ο ιός εκμεταλλεύεται την αδυναμία του οργανισμού και εμφανίζεται. 

Τι μας λέει η νέα έρευνα…

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal cancer όταν το στοματικό sex ξεκινά σε νεαρή ηλικία και με συχνές εναλλαγές συντρόφων τότε είναι πιο πιθανό για κάποιον να κολλήσει HPV με αποτέλεσμα να αναπτύξει καρκίνο του στόματος ή του λάρυγγα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ενεργός ακόμη και χωρίς συμπτώματα και μεταδίδεται μεταξύ των ερωτικών συντρόφων ακόμα και με το στοματικό sex. 

καρκίνοςHPVsex