Γιατί μπορεί να κλαίτε κατά τη διάρκεια του σεξ

Για πολλούς ανθρώπους, το σεξ είναι μια πολύ συναισθηματική πράξη. Όταν κάνετε σεξ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι νιώθετε πολλά συναισθήματα, από ευχαρίστηση μέχρι χαρά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να κυριεύονται τόσο πολύ από συναισθήματα που αρχίζουν να κλαίνε .

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάσταση είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν και θα μπορούσε να αισθάνεται μετρίως ενοχλητικό, συνήθως δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Βοηθά να καταλάβετε γιατί συνέβη και τι θα μπορούσατε να κάνετε για να το αποτρέψετε από το να συμβεί ξανά, αν αυτό θέλετε.

Αν έχετε κλάψει ποτέ κατά τη διάρκεια του σεξ, η άμεση ερώτηση που θα κάνετε στον εαυτό σας είναι «Γιατί;». ειδικά αν φαίνεται ότι τα δάκρυα έχουν βγει από το πουθενά. Ενώ το κλάμα συνδέεται συνήθως με τη λύπη, πολλά συναισθήματα θα μπορούσαν να σας κάνουν να κλάψετε, από την ευτυχία μέχρι την απογοήτευση.  Δείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό:

Πονάτε  

Το σεξ δεν πρέπει ποτέ να είναι επώδυνο. Εάν πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ, αυτό μπορεί να σας κάνει να κλάψετε. Για να το αποφύγετε, ενημερώστε αμέσως τον σύντροφό σας εάν αισθανθείτε πόνο. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, γνωστός και ως δυσπαρεύνια, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης, τραυματισμού ή επειδή υπάρχει έλλειψη λίπανσης.

Είστε λυπημένοι ή έχετε κατάθλιψη

Εάν έχετε παλέψει με συναισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης , αυτά τα συναισθήματα δεν υποχωρούν κατά τη διάρκεια του σεξ, παρόλο που το σεξ προορίζεται να είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα. Εάν είστε λυπημένοι ή καταθλιπτικοί, μπορεί να βρεθείτε ξαφνικά να κλαίτε σε τυχαίες στιγμές της ημέρας σας, και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σεξ.  Η κατάθλιψη είναι μια προκλητική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με θεραπεία ή συνδυασμό και των δύο.

Είστε ευχαριστημένοι 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να κλάψετε κατά τη διάρκεια του σεξ απλώς και μόνο επειδή είστε εξαιρετικά χαρούμενοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι κάνετε σεξ με έναν σύντροφο που αγαπάτε βαθιά ή απολαμβάνετε πραγματικά το σεξ με τον σύντροφό σας. Επομένως, μην συγκρατηθείτε και αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν αν βρεθείτε να κλαίτε επειδή είστε τόσο εκστατικοί.  Μπορεί να είναι μια οικεία στιγμή δεσμού ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Είναι βέβαια σημαντικό να του εξηγήσετε ότι κλαίτε επειδή είστε τόσο χαρούμενοι, ώστε να μην ανησυχήσετε τον σύντροφό σας.

Ντρέπεστε που κάνετε σεξ 

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με επιφυλάξεις για το σεξ. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν είναι εκτός γάμου ή δεσμευμένης σχέσης. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν ακόμη και το σεξ ως μια βρώμικη πράξη.

Εάν είστε άτομο που σκέφτεται το σεξ ως μια επαίσχυντη πράξη, είναι σημαντικό να ξεμάθετε αυτά τα συναισθήματα για να κάνετε και να απολαύσετε το σεξ άνετα.  Ας υποθέσουμε ότι έχετε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σχετικά με το σεξ με ένα συγκεκριμένο άτομο ή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, σταματήστε να κάνετε σεξ μέχρι να λυθούν αυτά τα συναισθήματα και να νιώσετε πιο άνετα να κάνετε σεξ.

Είχατε οργασμό 

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι κάθε φορά που βρίσκουν οργασμό, κλαίνε λίγο. Ο οργασμός είναι μια έντονη σωματική αντίδραση στην ευχαρίστηση όταν κάνουμε σεξ.

Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από το κλάμα μέχρι το φτέρνισμα έως τις κρίσεις πανικού μετά τον οργασμό. Είναι γνωστό ως «περιοργασμικό φαινόμενο» και είναι σπάνιο.

Νιώθετε ότι η καθημερινότητα σας έχει καταβάλει 

Εάν η δουλειά, η ζωή ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά ζητήματα σας κατακλύζουν, αυτό θα μπορούσε να σας επηρεάσει κατά τη διάρκεια του σεξ. Όταν κάνετε σεξ, το σώμα σας απελευθερώνει σταθερά ένα κοκτέιλ ορμονών. Αν συνδυάσετε το κύμα των ορμονών με το στρες ή το άγχος, μπορεί να κλάψετε. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης μια κατάσταση που ονομάζεται άγχος σεξουαλικής απόδοσης που θα μπορούσε να τους κάνει να κλαίνε κατά τη διάρκεια του σεξ. Έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή επηρεάζει το 9% έως 25% των ανδρών και το 6% έως 16% των γυναικών.

Αντιμετωπίζετε ανεπίλυτο τραύμα

Εάν έχετε υποστεί σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τραύμα. Το να έχετε ζήσει σεξουαλικό τραύμα μπορεί να κάνει το να κάνετε και να απολαμβάνετε το σεξ μετά το περιστατικό περίπλοκο, ειδικά εάν δεν έχετε ακόμη θεραπεύσει το τραύμα σας.

Έχετε δυσφορία μετά τη συνουσία 

Η μετασυνουσιακή δυσφορία είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονα συναισθήματα θλίψης στις γυναίκες μετά το σεξ.  Σε μια μελέτη του 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 46% των συμμετεχόντων είχαν βιώσει μετασυνειακή δυσφορία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.   Εάν σας συμβαίνει αυτό, μπορεί να κλάψετε ξαφνικά μετά το σεξ ή κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμα κι αν σας άρεσε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να τσακωθείτε με τον σύντροφό σας χωρίς προφανή λόγο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Είστε δυσαρεστημένοι με τον σύντροφό σας 

Το κλάμα μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων στη σχέση σας. Εάν έχετε αντιμετωπίσει συναισθηματικά προβλήματα με τον σύντροφό σας ή έχετε σκέψεις χωρισμού, όλα μπορεί να έρθουν στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του σεξ.  Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας, ώστε να μπορείτε και οι δύο να εργαστείτε είτε για να επιδιορθώσετε τη σχέση είτε να ακολουθήσετε χωριστούς δρόμους.

Αντιμετωπίζετε ορμονικές αλλαγές

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη, προκαλούν αισθήματα χαλάρωσης και ευτυχίας.   Ωστόσο, μπορεί να αντιδράσετε στη βιασύνη αυτών των ορμονικών αλλαγών —μαζί με τη σωματική και συναισθηματική ένταση του σεξ— δακρύζοντας ή κλαίγοντας.

Εάν αντιμετωπίζετε άλλες καταστάσεις όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS),  εγκυμοσύνη,  εμμηνόπαυση  ή εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία γονιμότητας,  το σώμα σας υφίσταται ορμονικές αλλαγές που μπορεί να σας κάνουν να κλάψετε και κατά τη διάρκεια του σεξ.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

5 λόγοι που οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν το σεξ – και πώς να τα ξεπεράσουν

σεξκλάμακλάμα στο σεξ