Γιατί δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε το σάλιο ως λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ

Το σάλιο μπορεί να φαίνεται σαν μια ακίνδυνo για τη δική σας φυσική λίπανση, ενώ σύμφωνα με έρευνα, άτομα προτιμούν το σάλιο αντί για λιπαντικά (μελέτη που δημοσιεύτηκε  το 2022 στο Sexual and Reproductive Health Matters).

Ωστόσο, το σάλιο δεν θεωρείται καλή εναλλακτική για χρήση κατά τη διάρκεια του κολπικού ή πρωκτικού σεξ, εάν εσείς ή ο σύντροφός σας δεν έχετε κανένα λιπαντικό στη διάθεσή σας — και εδώ είναι μερικοί λόγοι για αυτό:

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σάλιου

Η χρήση σάλιου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) μεταξύ των συντρόφων. Οποιοδήποτε ΣΜΝ στο λαιμό ή το στόμα μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα μέσω του σάλιου.  Για παράδειγμα, ένα άτομο με έρπητα μπορεί να μεταδώσει το ΣΜΝ στον σύντροφό του κατά τη διάρκεια κολπικού, πρωκτού ή στοματικό σεξ. 2 Δύο από τους τρόπους μετάδοσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν την επαφή με το σάλιο ή το δέρμα στην στοματική περιοχή κάποιου με λοίμωξη από έρπητα του στόματος.  Έτσι, εάν ένα άτομο ή ο σύντροφός του είχε ενεργό έρπητα, η χρήση σάλιου για λίπανση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάδοση του έρπητα των γεννητικών οργάνων.  Ακόμα κι αν δεν δείτε έρπη πάνω ή γύρω από το στόμα ενός ατόμου, ο ιός μπορεί να είναι μεταδοτικός.  Ο έρπης δεν είναι το μόνο στοματικό ΣΜΝ που θα μπορούσατε να κολλήσετε. Η γονόρροια, τα χλαμύδια , ο HPV, η σύφιλη και η τριχομονάση μπορούν επίσης να μεταδοθούν στα γεννητικά όργανα μέσω του σάλιουΚαι όπως ο έρπης, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

Αν και το σάλιο μπορεί να είναι πάντα διαθέσιμο σε εσάς, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λιπαντικό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι πιθανό τα ΣΜΝ, όπως ο έρπης ή η σύφιλη, να μεταδοθούν μέσω του σάλιου και το σάλιο μπορεί να οδηγήσει σε κολπικές λοιμώξεις ή ερεθισμούς.

Μπορείτε να πάρετε μια κολπική μόλυνση ή ερεθισμό

Τα βακτήρια στο σάλιο είναι πολύ διαφορετικά από τα βακτήρια στον κόλπο σας. Το σάλιο περιέχει επίσης πεπτικά ένζυμα που διασπούν την τροφή. Όταν εισάγετε αυτά τα βακτήρια και τα ένζυμα στον κόλπο σας, το αποτέλεσμα μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του κόλπου σας και να σας κάνει επιρρεπείς στην ανάπτυξη μόλυνσης από ζυμομύκητες ή βακτηριακής κολπίτιδας.   Και οι δύο αυτές ιάσιμες λοιμώξεις αναπτύσσονται όταν η ισορροπία της ζύμης και των βακτηρίων που υπάρχουν φυσικά στον κόλπο αποβάλλεται.  Επιπλέον, το σάλιο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μια διαδικασία φλεγμονής που οδηγεί σε κνησμό και κάψιμο, σύμφωνα με ένα δελτίο που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.  

Το σάλιο δεν έχει τις ιδιότητες ενός λιπαντικού

Ακόμα κι αν αφαιρέσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από ΣΜΝ ή κολπική λοίμωξη, το σάλιο εξακολουθεί να μην συνιστάται.  Δεν έχει έμφυτες ιδιότητες που θα το έκαναν καλό λιπαντικό. Δεν βοηθά στην ολίσθηση, εξατμίζεται και στεγνώνει πιο γρήγορα, και επιπλέον, είναι ερεθιστικό.  Τα προσωπικά λιπαντικά , από την άλλη πλευρά, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν λείανση που μοιάζει πολύ με τη λίπανση που παράγει το σώμα σας. Η λιπαντικότητα δημιουργεί μια αίσθηση «ολίσθησης», η οποία βοηθά στη μείωση της τριβής.  Η τριβή μπορεί να προκαλέσει μικρές εγκοπές ή σκισίματα στον κόλπο ή τον πρωκτό, τα οποία, εκτός από επώδυνα, μπορεί να επιτρέψουν σε επιβλαβή μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα – κάτι που σίγουρα δεν θέλετε.

Το σάλιο δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες με ένα λιπαντικό επειδή στεγνώνει πιο γρήγορα από τα λιπαντικά και είναι λιγότερο λείο. Επομένως, είναι καλύτερο να έχετε διαθέσιμα λιπαντικά (φτιαγμένα με νερό ή σιλικόνη) για χρήση αντί για σάλιο.