Η αρρενωπότητα του προσώπου δεν είναι σεξουαλικό “στολίδι”

Πλατύ, συνήθως συνοφρυωμένο μέτωπο, δασύτριχα φρύδια, θεληματικό πηγούνι, ασημένιοι κρόταφοι και “σκληρό” στόμα… Ο μύθος του απόλυτα hot αρσενικού, που αναβιώνει εδώ και δεκαετίες στα συναισθηματικά βιβλία τσέπης, με τα αδρά, αρρενωπά χαρακτηριστικά, μόλις καταρρίφθηκε.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν δείχνουν πώς είναι ο άλλος ως ερωτικός σύντροφος.

Όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση στο PNAS, για να μάθουν περισσότερα για τον ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η αρρενωπότητα του προσώπου στην ερωτική έλξη, οι ερευνητές έδειξαν τρισδιάστατες εικόνες ανδρών και γυναικών σε 1.233 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, για να κρίνουν το επίπεδο της σέξι αρρενωπότητας στα πρόσωπά τους.

Στη συνέχεια σύγκριναν το επίπεδο της αρρενωπότητας με το ύψος και βρήκαν ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν, επίσης, πιο αδρά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο. Αλλά η συσχέτιση αυτή ίσχυε και για τα δύο φύλα, έτσι αυτό το εύρημα δεν αποδεικνύει ότι η αρρενωπότητα του προσώπου είναι “ερωτικό στολίδι” για τους άνδρες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ασχολήθηκαν με το κατά πόσο οι άνδρες φαίνονταν υγιείς – προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από τους άνδρες που φαίνονται πιο υγιείς. Ιστορικά, εξάλλου, θεωρείται ότι αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες αναπαραγωγικής επιτυχίας.

Ένας τρόπος για να μετρηθεί αυτό είναι η χρήση ενός δείκτη στο γονιδίωμα, που έχει αναγνωριστεί ως μέτρο για το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Η ομάδα διεξήγαγε μια τέτοια δοκιμή στους ανθρώπους, που είχαν εμφανιστεί στις εικόνες 3D, και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του βαθμού της αρρενωπότητας και της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατόπιν όλων αυτών, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι η αρρενωπότητα του προσώπου στους άντρες δεν είναι σεξουαλικό “στολίδι”.