Η κάνναβη, με μέτρο, βοηθά στη γονιμότητα των ανδρών

Τη νέα μελέτη έκανε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και δημοσίευσε το περιοδικό Human Reproduction.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους επιστήμονες, μιας και προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η κάνναβη καταστρέφει τη γονιμότητα. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό ίσως συνέβη επειδή οι προηγούμενες μελέτες έγιναν σε ζώα ή σε άτομα που έκαναν κατάχρηση ναρκωτικών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μια πιο “λογική” χρήση έχει οφέλη στα σπερματοζωάρια.

Ειδικότερα η ανάλυση περισσότερων από 662 ανδρών μέσης ηλικίας 36 χρόνων διαπίστωσε ότι, εκείνοι που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση του ναρκωτικού, ήταν πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν συγκεντρώσεις σπέρματος κάτω από το “κανονικό” όριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Dr Jorge Chavarro, διαπίστωσαν ότι οι 365 άνδρες (ποσοστό 55%) είχαν κάνει χρήση κάνναβης στο παρελθόν (το 44%) ή ήταν χρήστες την περίοδο, που έγινε η μελέτη (το 11%). Η μέση χρήση ήταν δύο τσιγάρα μαριχουάνας την εβδομάδα μεταξύ 2000-2017.

“Αυτά τα απροσδόκητα ευρήματα τονίζουν πόσο λίγα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της μαριχουάνας στην αναπαραγωγική υγεία και, μάλιστα, για τις επιπτώσεις της στην υγεία γενικά. Τα αποτελέσματά μας πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή. Υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης των επιπτώσεων της χρήσης μαριχουάνας στην υγεία”, είπε ο Dr Ghavarro.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν κατά μέσο όρο 62,7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, ενώ, όσοι δεν είχαν ποτέ καπνίσει μαριχουάνα, είχαν κατά μέσο όρο 45,4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου.

Μόνο το 5% των καπνιστών κάνναβης είχε συγκεντρώσεις κάτω των 15 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο (το όριο του φυσιολογικού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), έναντι 12% των μη καπνιστών/χρηστών.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι, μεταξύ των καπνιστών μαριχουάνας, η μεγαλύτερη χρήση κάνναβης σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτά τα ευρήματα ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, καθώς η μελέτη συμπεριέλαβε άνδρες, που έκαναν θεραπεία για την υπογονιμότητα.

Στην προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα ευρήματα οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα χαμηλά επίπεδα χρήσης μαριχουάνας μπορούν να ωφελήσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων λόγω επίδρασης στο λεγόμενο ενδοκανναβινοειδικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στη γονιμότητα, αλλά τα οφέλη αυτά χάνονται με την μεγαλύτερη χρήση κάνναβης.

Μια δεύτερη εξήγηση, που δίνουν, είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να έχουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η χρήση κάνναβης.