Η κατανάλωση κρέατος σεξουαλικό κίνητρο για τους άνδρες

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού Food Quality and Preference, συμμετείχαν πάνω από 1600 εθελοντές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαπιστώθηκε ότι η επιθυμία για κύρος και για πλούτο, σε συνδυασμό με το κίνητρο για την αναζήτηση μιας ερωτικής συντρόφου, έκαναν τους άντρες να επιλέγουν περισσότερα πιάτα με βάση το κρέας. Αντίθετα, όταν ενεργοποιείται το σύστημα σεξουαλικού κινήτρου, οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση χορτοφαγικών πιάτων, προκειμένου να γίνουν επιθυμητές στο αντίθετο φύλο.

Η έρευνα διεξήγαγαν ο Dr Eugene Chan, λέκτορας marketing στο Πανεπιστήμιο Monash και η αναπληρώτρια καθηγήτρια marketing Dr Natalina Zlatevska από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

“Οι σεξουαλικές επιθυμίες και οι επιθυμίες για ζευγάρωμα είναι θεμελιώδεις για την διαιώνιση της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου η αναζήτηση ενός ερωτικού συντρόφου είναι τόσο θεμελιώδης στην εξελικτική ψυχολογία, που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις διατροφικές επιλογές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος προσέλκυσης ερωτικών συντρόφων”, δήλωσε ο Dr Chan.

Προηγούμενη μελέτη είχε εξετάσει τον ρόλο, που παίζουν για τους άνδρες, παράγοντες κύρους όπως ο πλούτος, η αυτοπεποίθηση, η φιλοδοξία και η φιλανθρωπία, ως επιθυμητά στοιχεία για την προσέλκυση γυναικών.

Στην ιστορία εξέλιξης του ανθρώπου το κρέας ήταν και σπάνιο και δύσκολο να ετοιμαστεί. Η κατανάλωσή του δεν έδινε μόνο δύναμη, αλλά πρόσθετε κύρος και πλούτο στους άνδρες, κάνοντάς τους πιο θελκτικούς στα μάτια των επίδοξων ερωμένων.

“Η σχέση μεταξύ κρέατος και κύρους βασίζεται στην εξέλιξη της κατανάλωσης. Οι άνθρωποι των σπηλαίων κατανάλωναν κρέας για να είναι ισχυροί και υγιείς, ώστε να επιβιώνουν στο άγριο περιβάλλον. Βασιλείς και ευγενείς κατανάλωναν, επίσης, κρέας, επειδή υποδήλωνε πλούτο.

Στις μέρες μας εξακολουθούμε να γιορτάζουμε τρώγοντας κρέας, ειδικά τα Χριστούγεννα, την Ημέρα των Ευχαριστιών, στους γάμους, καθώς και όταν μοιραζόμαστε στιγμές με την οικογένεια και με φίλους”, εξήγησε η Dr Zlatevska.

Για να τεκμηριώσουν τη συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής επιθυμίας και της κατανάλωσης κρέατος οι ερευνητές έκαναν τρεις διαφορετικές συμπεριφορικές έρευνες.

Η πρώτη έρευνα παρακολούθησε τις διατροφικές επιλογές 268 προπτυχιακών φοιτητών στην Αυστραλία, αφότου τους είχαν παρουσιαστεί εικόνες από ελκυστικούς άνδρες και γυναίκες – κανένας από αυτούς δεν ήταν γυμνός ή σεξουαλικά προκλητικός. Αμέσως μετά από τις φωτογραφίες οι φοιτητές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ βοείου κρέατος ή χορτοφαγικού γεύματος. Πάνω από το 86% των ανδρών επέλεξε το βόειο γεύμα, σε αντίθεση με τις γυναίκες, των οποίων το ποσοστό περιορίστηκε στο 54%.

Στη δεύτερη μελέτη 878 Αμερικανοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μελετήθηκαν σε διαφορετικές μορφές χειραγώγησης των σεξουαλικών κινήτρων για ένα διάστημα πέντε λεπτών. Από τους συμμετέχοντες του πρώτου γκρουπ ζητήθηκε να φανταστούν συνάντηση με ένα πολύ επιθυμητό τους πρόσωπο του αντίθετου φύλου, περνώντας ένα ρομαντικό βράδυ με αυτόν/αυτή. Από όσους βρίσκονταν στο δεύτερο γκρουπ, ζητήθηκε να σκεφτούν μία διασκεδαστική νύχτα με έναν φίλο του ίδιου φύλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες, που υποβλήθηκαν σε χειραγώγηση σεξουαλικού κινήτρου, ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα μπιφτέκι βοείου κρέατος, σε σύγκριση με τους άνδρες που βρίσκονταν στη δεύτερη ομάδα.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές χειραγώγησης σεξουαλικού κινήτρου, η τρίτη έρευνα επέκτεινε την υπόθεση στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος με 489 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βοείου ή χοιρινού κρέατος υπερίσχυε στους άνδρες και συνδεόταν με την σεξουαλικότητά τους, με τις χορτοφαγικές επιλογές να απορρίπτονται πανηγυρικά.