Η σεξουαλική ταυτότητα παράγοντας υπερβαρότητας;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου East Anglia μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 93.000 ανθρώπους και βρήκαν μια εντυπωσιακή σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Για τις γυναίκες, το να είναι ομοφυλόφιλες αύξησε τις πιθανότητες να είναι υπέρβαρες κατά 41%, έναν αυξημένο συνολικό κίνδυνο 14%. Αυτό σημαίνει ότι θα περίμενε κανείς επιπλέον οκτώ ομοφυλόφιλες γυναίκες με παραπανίσια κιλά σε κάθε 100, σε σύγκριση με ετεροφυλόφιλες γυναίκες (65% έναντι 57%).

Οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ωστόσο στους άνδρες συμβαίνει το αντίθετο, με τους ομοφυλόφιλους να έχουν μικρότερο κίνδυνο να έχουν παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Joanna Semlyen: “Τα νέα στοιχεία είναι ανησυχητικά, γιατί το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για διάφορες καταστάσεις, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Αντίθετα, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι το χαμηλότερο του κανονικού βάρος συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων θανάτων.

Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ταυτότητας και του δείκτη μάζας σώματος και ότι αυτή η συσχέτιση φαίνεται να είναι διαφορετική για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Public Health.