Italfamako: Ενίσχυση παρουσίας στην ελληνική αγορά

Μια νέα παραγωγική μονάδα εντός Ευρώπης, 30 ερευνητικά προγράμματα και μια εξαγορά φαρμακευτικής εντός του επομένου έτους, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Italfarmaco για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα, η θυγατρική συνεχίζει την ανάπτυξή της.

Η ITF Hellas, διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία τρία χρόνια, ενισχύοντας τα προϊόντα της με νέα σκευάσματα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα του τομέα της γυναικολογίας καθώς και ένα σκεύασμα για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS).

Μια από τις παλαιότερες ιταλικές φαρμακευτικές – ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1938 – ξεκίνησε να λειτουργεί στην Αθήνα 60 χρόνια αργότερα, το 1998, ενώ την τελευταία τριετία παρά την οικονομική κρίση, ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό της παράλληλα με την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στους τομείς που δραστηριοποιείται.

Στην Ελλάδα
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ITF Hellas κ. Πόλυ Λεονταρίδη, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μιλώντας στο Healthmag, σημείωσε πως βασική επιδίωξη της εταιρίας είναι η επιτυχής εισαγωγή και καθιέρωση στην ελληνικά αγορά των νέων προϊόντων της, καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και τις επέκταση των δραστηριοτήτων της, χωρίς να αποκλείονται νέες συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εταιρία το 2017 αύξησε το τζίρο της κατά 66% φθάνοντας τα 10 εκ. ευρώ, έναντι 6 εκ. ευρώ το 2016, ενώ το προσωπικό της έφθασε τα 60 άτομα, από 48.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται δυναμικά στην ελληνική φαρμακευτική αγορά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη από το 2002 εισήγαγε στην αγορά νέα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο χώρο της Γυναικολογίας και της Νευρολογίας. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε με νέα σκευάσματα για την οστεοπόρωση, την αναιμία της κύησης, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.

Από το 2012 και μετά, παρά τις δυσκολίες της ύφεσης, ενίσχυσε με νέα προϊόντα τον τομέα της γυναικολογίας, ειδικότερα για την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τις πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και τον τομέα της οστεοπόρωσης.

Ειδικότερα την τελευταία τριετία, από το 2015 και μετά, εισήγαγε στην Ελληνική αγορά νέα προϊόντα για την αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D, του ουρογεννητικού συνδρόμου, αλλά και ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS).

Ο όμιλος Italfarmaco
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται τόσο στην φαρμακευτική όσο και στη χημική βιομηχανία, με την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και δραστικών πρώτων υλών. Ο Όμιλος Italfarmaco εμπορεύεται σήμερα φαρμακευτικά προϊόντα σε περισσότερες από 40 χώρες διεθνώς, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ελβετία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία, Η.Π.Α,, Χιλή, Περού, Μαρόκο, Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο, Γεωργία ΗΠΑ, Σκανδιναβικές χώρες και αλλού. Συνολικά, ο Όμιλος απασχολεί προσωπικό άνω των 2.400 ατόμων και ο συνολικός κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ (2016).
Παράλληλα, ο Όμιλος Italfarmaco έχει συνάψει πολυάριθμες συνεργασίες με εταιρίες όπως η Bayer, Chugai, Aventis, Eli-Lilly, Janssen-Cilag, Novartis, Sanofi-Synthelabo, Schering AG, Pfizer και Yamanouchi, ενώ διατηρεί σημαντική παρουσία ειδικά στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης με σειρά συνεργασιών και κοινοπραξιών.

Προϊόντα υπό έρευνα και ανάπτυξη
Ο Όμιλος Italfarmaco έχει τώρα σημαντικά προγράμματα νέων φαρμάκων υπό έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς όπως η ογκολογία, η μυϊκή και νευρική εκφύλιση, η υποστηρικτική θεραπεία ογκολογικών ασθενειών. Εκτός από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, το Ερευνητικό Τμήμα, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων ενδείξεων και νέων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων, τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι τομείς της έρευνας όπου η εταιρεία είναι επικεντρωμένη αφορούν καρδιαγγειακές και ανοσολογικές ή ογκολογικές παθήσεις.

Στον καρδιαγγειακό τομέα, οι δραστηριότητές της έρευνας σχετίζονται με την ανάπτυξη ολιγοπεπτιδίων, αποτελεσματικών έναντι φθορών της στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας, η οποία επάγεται από ισχαιμία και επαναιμάτωση. Η εταιρεία εστιάζεται στον τομέα της υπέρτασης, στην πρόληψη και θεραπεία αγγειακών βλαβών που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, αλλά και στα θρομβωτικά επεισόδια.

Στον τομέα της ανοσολογίας και ογκολογίας η εταιρία αναπτύσσει νέους, εκλεκτικούς αναστολείς της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης, που είναι δραστικοί από του στόματος, για τη θεραπεία οξέων αλλά και χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

30 σημαντικά ερευνητικά έργα
Εκτός από τους τομείς της έρευνας όπου η εταιρεία είναι επικεντρωμένη (καρδιαγγειακές και ανοσολογικές ή ογκολογικές παθήσεις), “τρέχουν” παράλληλα, περισσότερα από 30 ερευνητικά έργα σε τομείς όπως το αναπνευστικό, η γυναικολογία, η δερματολογία και ο μεταβολισμός των οστών. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης νέα, βραδείας αποδέσμευσης συστήματα παρεντερικής χορήγησης φαρμάκων με πιθανές εφαρμογές σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, ιδιαίτερα στην ογκολογία.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν επίσης για την εταιρεία ήταν το σύμπλεγμα πρωτεΐνης σιδήρου, ο πρωτεινοηλεκτρικός σίδηρος, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Italfarmaco και είναι σήμερα σε κυκλοφορία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας δε ηγετική θέση στην αγορά.

Κοινωνική Ευθύνη
Στην Italfarmaco εκτός από τα αποτελέσματα, εξίσου σημαντική είναι η ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής προσφοράς, επισημαίνει η κ. Λεονταρίδη σημειώνοντας ότι στην Ισπανία, η εταιρεία εφαρμόζει ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα. Η εφαρμογή του σύμφωνου αυτού αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για το περιβάλλον ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανές επιπτώσεις από τις παραγωγικές λειτουργίες της εταιρίας. Επίσης έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα εργοστάσια της στην Ισπανία για καθαρότερες τεχνολογίες, μείωση αποβλήτων και σημαντική εξοικονόμηση νερού. Επιπλέον συμμετέχει στο πρόγραμμα SIGRE για την ανακύκλωση φαρμάκων και συσκευασιών φαρμακευτικών προϊόντων.
Αντίστοιχα στην ITF Hellas Α.Ε. αναπτύσσονται ανάλογες δράσεις με την συμμετοχή της από το 2005 στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για την ανακύκλωση συσκευασιών φαρμακευτικών προϊόντων.