Μετά το σεξ τι; Οδηγίες καλής υγιεινής

Μετά το σεξ (αλλά και κατά την διάρκειά του), υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθούνται για την εξασφάλιση της εφαρμογής σωστής υγιεινής και την αποφυγή λοιμώξεων ή άλλων καταστάσεων.

Πλύσιμο: δεν χρειάζεται να μπείτε αμέσως για ντους, όμως το προσεκτικό καθάρισμα μετά το σεξ, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές λοιμώξεις. Η τοπική καθαριότητα με απλό σαπούνι και νερό είναι αρκετή για τον χρόνο μετά την επαφή.  O εμπειρικός κανόνας για τον κόλπο ισχύει και για το πέος. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε αμέσως στην τουαλέτα, αλλά πλυθείτε απαλά μέχρι το πρωί.

Το πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικά ρήγματα στον σφιγκτήρα σας. Και αν τα βακτήρια από τον πρωκτό σας (συμπεριλαμβανομένων των κοπράνων) εισχωρήσουν σε αυτά, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.  Εάν έχετε κάνει πρωκτικό σεξ, φροντίστε να κάνετε ντους μετά. Ξεπλύνετε επίσης την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας για να απαλλαγείτε από τυχόν παραμένοντα βακτήρια.

Για άτομα με πέη που έχουν ακροποσθία, φροντίστε να τραβήξετε το δέρμα προς τα πίσω, ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε ολόκληρο το κεφάλι του πέους. Είναι σύνηθες το σπέρμα να στεγνώνει κάτω από το δέρμα ή τα βακτήρια να παγιδεύονται κάτω από αυτό.

Για άτομα με κλειτορίδα, τραβήξτε απαλά προς τα πίσω τις κολπικές πτυχές και ανασηκώστε την κλειτορική κουκούλα προς τον αφαλό σας για να καθαρίσετε. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα απαλό σαπούνι ή μαντηλάκια καθαρισμού.  Καλό είναι να μην παίρνετε σαπούνι στην περιοχή του κόλπου.

Ούρηση: κατά την διάρκεια του σεξ, βακτήρια και μικροοργανισμοί μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα και να οδηγήσουν σε κάποια μόλυνση. Κατά την ούρηση, τα μικρόβια αυτά απομακρύνονται από την περιοχή, επομένως είναι μία καλή κίνηση μετά το σεξ.

Εάν το ντους σας φαίνεται σαν πολλή δουλειά (που μετά από μια καλή σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι!), η ούρηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες κολπικής μόλυνσης ή ουρολοίμωξης. Παρόλο που οι μελέτες σχετικά με αυτήν τη μέθοδο είναι ελάχιστες ή δεν δείχνουν σημαντικά στοιχεία, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτήν την τακτική. Η θεωρία είναι ότι καθώς το σώμα σας απαλλάσσεται από τα υγρά, τυχόν βακτήρια που μπορεί να είχαν εισαχθεί στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί επίσης να ξεπλυθούν. Δεν βλάπτει να ουρήσετε μετά το σεξ, ειδικά αν σας χαλαρώνει. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τρέχετε στο μπάνιο τη στιγμή που θα τελειώσετε.   Εφόσον ουρήσετε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (δεν υπάρχει καθορισμένο όριο, αλλά τα 30 λεπτά είναι μια καλήεκτίμηση), εσείς και η ουρήθρα σας θα πρέπει να είστε καλά.

Ενυδάτωση: καθώς ο οργανισμός ενυδατώνεται, η ανάγκη για ούρηση θα αυξάνεται και έτσι θα απομακρύνονται πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια από την περιοχή.

ΤΙP>Κρατήστε ένα ποτήρι νερό στο κρεβάτι. Πιείτε το πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, όποτε το χρειάζεται το σώμα σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πάτε στην τουαλέτα μετά το σεξ.

Ντύσιμο με χαλαρά και άνετα ρούχα: τα ρούχα που πιέζουν και προκαλούν εφίδρωση και υγρασία μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μυκητιάσεων ή βακτηριακών μολύνσεων. Μετά το σεξ είναι προτιμότερο να φορεθούν ρούχα και εσώρουχα με χαλαρή εφαρμογή, που επιτρέπουν στην περιοχή να «αναπνέει».

Καθάρισμα των σεξουαλικών βοηθημάτων: είναι πολύ σημαντικό, εφόσον κανείς χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια του σεξ, σεξουαλικά βοηθήματα και παιχνίδια, αυτά να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση. Πάντοτε μετά την χρήση απαιτείται ο σωστός και προσεκτικός καθαρισμός τους, για την αποφυγή μετάδοσης μολύνσεων.

Κρατήστε αυτά τα αντικείμενα στην κρεβατοκάμαρά σας για εύκολο και χωρίς προβλήματα σεξ

Πετσέτες. Τοποθετήστε τα στο κρεβάτι (ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια που κάνετε σεξ) για να βεβαιωθείτε ότι ο ιδρώτας ή άλλα σωματικά υγρά δεν αφήνουν λεκέδες.

Μωρομάντηλα χωρίς άρωμα. Ιδανικό για το σκούπισμα του σώματος μετά το σεξ και την απαλλαγή από τυχόν σωματικά υγρά.

Προστατευτικά στρώματος. Εάν ανησυχείτε για το ότι ο ιδρώτας ή άλλα σωματικά υγρά διαρρέουν από τα σεντόνια και μέσα στο στρώμα σας, ένα προστατευτικό στρώματος μπορεί να δημιουργήσει ένα φράγμα.

Αποσμητικό ή σπρέι σώματος. Εάν ανησυχείτε για τον ιδρώτα, η διατήρηση αποσμητικού ή σπρέι σώματος σε ετοιμότητα μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε οποιαδήποτε μυρωδιά μετά το σεξ. Ωστόσο, μην το βάζετε στα γεννητικά σας όργανα.

υγιεινή στο σεξ