Νέα έρευνα: Πολύ σημαντικό το σεξ καθώς μεγαλώνουμε

Ποιος είπε ότι το σεξ κάνει καλό μόνο στους νέους ενήλικες; Όπως αποδεικνύεται, ο ερωτισμός και η ύπαρξη ενεργής σεξουαλικής ζωής κάνουν καλό και σε άτομα πιο ώριμα ηλικιακά, ακόμη και σε εκπροσώπους της τέταρτης ηλικίας.

Σε μελέτη περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας από 50 έως 89 ετών φάνηκε ότι κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμη και ένα φιλί, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Επίσης το να είσαι συναισθηματικά κοντά με τον σύντροφό σου κατά τη διάρκεια του σεξ είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο για την ευζωία, που κλήθηκαν να απαντήσουν οι εθελοντές, που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ωστόσο οι προτιμήσεις διέφεραν κάπως ανάλογα με το φύλο. Μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών ανδρών, η σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα και τα συχνά χάδια, φιλιά και γλυκόλογα σχετίζονταν με μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής. Μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, αυτό ίσχυε για τα συχνά φιλιά και τα χάδια, αλλά όχι για τη συνουσία αυτή καθαυτή.

Οι επικεφαλής ερευνήτριες Lee Smith από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στη Βρετανία και Sarah Jackson από το UCL και οι συνεργάτες τους ανέλυσαν δεδομένα από 3.045 άνδρες και από 3.834 γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμμετείχαν σε προσωπικές συνεντεύξεις με τους ερευνητές και απάντησαν σε ερωτηματολόγια, που περιελάμβαναν και ερωτήσεις για τις ερωτικές σχέσεις και δραστηριότητες, καθώς και για την ποιότητα ζωής και την απόλαυση της ζωής. Η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν 65 χρόνων και οι περισσότεροι ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν.

Στους άνδρες τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα από ό,τι στις γυναίκες. Η γενική ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή συνδέθηκε με μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής για τους άνδρες.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική ζωή είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες βαθμολογίες στην κατηγορία ποιότητα ζωής, ειδικά μεταξύ των ανδρών. Για εκείνους οι ανησυχίες για το επίπεδο της σεξουαλικής τους επιθυμίας, τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, την ικανότητα να έχουν στύση και την επίτευξη οργασμού λειτουργούσαν σε βάρος της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα.

Για τις γυναίκες, οι ανησυχίες σχετικά με τη συχνότητα των επαφών και την ικανότητά τους να διεγερθούν ερωτικά είχαν ανάλογα αποτελέσματα.

Ο συχνός αυνανισμός δεν συνδέθηκε με την απόλαυση της ζωής ούτε στις γυναίκες, ούτε στους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sexual Medicine.