Novartis Hellas: Σε αναμονή για 7 νέα φάρμακα και για την έρευνα του σκανδάλου

Με επτά νέα φάρμακα σε αναμονή για έγκριση της κυκλοφορίας τους στην παγκόσμια αγορά, η Novartis δίνει το στίγμα της στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει δεν έχει επηρεάσει τις πωλήσεις της στη χώρα μας, καθώς παραμένει πρώτη, με μερίδιο αγοράς 9,1%.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε αναμονή για την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του νέου φαρμάκου της για το λέμφωμα με την πρωτοποριακή τεχνολογία CAR-T από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και τότε θα εξετάσει το θέμα της τιμολόγησής του, σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των ευρωπαϊκών κρατών (η τιμολόγησή του στις ΗΠΑ, ξεπέρασε τα 450.000 δολ.). Στο μεταξύ όμως, καθώς το φάρμακο αυτό έχει εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες, η έρευνα συνεχίζεται με ιδιαίτερη παρατήρηση από τη χρήση του σε νοσηλευόμενους ασθενείς και όχι στο περιβάλλον των κλινικών μελετών που είναι ιδιαίτερα προστατευμένο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες από τη διοίκηση της Novartis Hellas, υπό την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Suzane Kohout, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της διετίας που πέρασε.

Η κ. Kohout απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Novartis, αλλά και στην εσωτερική έρευνα της μητρικής εταιρείας, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα, οπότε η διοίκηση παραμένει σε αναμονή. Στο μεταξύ όμως κεντρικό μέλημα είναι η προστασία των εργαζομένων της εταιρείας, ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Σε ότι αφορά τα νέα φάρμακα που αναμένονται, αυτά αφορούν την πρόληψη της σοβαρής ημικρανίας, το άσθμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την οφθαλμολογία, καθώς επίσης και την ογκολογία, τόσο σε ότι αφορά τους συμπαγείς όγκους, όσο και σε ότι αφορά την αιματολογία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Novartis έχει συνάψει συμβάσεις συνεργασίας ύψους 36,5 εκ. ευρώ με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ενώ συνεργάζεται με δίκτυο 1800 τοπικών προμηθευτών, δημιουργώντας έναν τζίρο της τάξης των 30 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, δεδομένου ότι το πρώτο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία στην παρούσα φάση, είναι η ανεργία, ιδίως στις ηλικίες 25-44 ετών. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΚΕ της εταιρείας, κατά τη διετία 2016-2017, η Novartis Hellas επέστρεψε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία το 35% του κύκλου εργασιών της. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 290 εκατ. ευρώ, μέσω δημοσιονομικής συνεισφοράς, μισθοδοσίας, έρευνας και ανάπτυξης, δωρεών, χορηγιών, κοινωνικών προγραμμάτων και καταβολής clawback και rebates.

Αντίστοιχα, οι επενδύσεις της εταιρείας για τη διεξαγωγή περισσότερων από 100 κλινικών μελετών με 5.500 ασθενείς, ξεπέρασαν τα 7,6 εκατ. ευρώ προάγοντας την επιστημονική καινοτομία και υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, η εταιρεία:

  • υλοποίησε 3 κοινωνικά προγράμματα πρόληψης παρέχοντας 20.000 δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σε 17 περιοχές της χώρας, 5 εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά νοσήματα σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών και 18 προγράμματα υποστήριξης ασθενών με σημαντικές ασθένειες (ογκολογικά, νευρολογικά και ρευματολογικά νοσήματα),
  • υποστήριξε το έργο 34 ενώσεων ασθενών,
  • προχώρησε σε δωρεές φαρμάκων και στήριξη ερευνητικών έργων σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικές εταιρείες,
  • συνέδραμε το φιλανθρωπικό έργο ΜΚΟ, σωματείων και δομών, και
  • συνέβαλε στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας προσφέροντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε ακριτικά σχολεία που παρουσιάζουν έλλειμμα υποδομών.