Ομοφυλοφιλία: Αυτοί είναι οι παράγοντες που την καθορίζουν

Νέα μελέτη εξέτασε τους βιολογικούς μηχανισμούς, που συχνά θεωρείται ότι επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι συχνά αιτία ομηρικών καβγάδων στις οικογένειες, αλλά και λόγος εκφοβισμού και προπηλακισμού.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται “τι φταίει” που ο γιος τους “βγήκε” ομοφυλόφιλος ή γιατί οι ίδιοι έλκονται ερωτικά από το ίδιο φύλο. Ενίοτε το αποδίδουν στην τηλεόραση, στα πρότυπα της εποχής, στο γεγονός ότι κάποια αγόρια έπαιζαν με “κοριτσίστικα” παιχνίδια…

«Η μελέτη των ατομικών διαφορών στο φύλο και στον σεξουαλικό προσανατολισμό παρέχει μια εικόνα για το πώς η βιολογία της πρώιμης ζωής διαμορφώνει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Doug VanderLaan.

Είναι θέμα βιολογίας;

Η μελέτη αξιολόγησε κατά πόσο οι βιοδείκτες – δείκτες πρώιμων βιολογικών διεργασιών – συνεργάζονται μεταξύ τους, για να συμβάλουν στον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών.

Βρήκε στοιχεία για τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές υποομάδες ανδρών: Άνδρες με αυξημένο αριθμό αδελφών μεγαλύτερης ηλικίας, αριστερόχειρες, με ομοφυλόφιλους και / ή αμφιφυλόφιλους άνδρες στο συγγενικό περιβάλλον και άνδρες με χαμηλά επίπεδα αυτών των βιοδεικτών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βιοδείκτες ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν διαφορετικές υποομάδες ανδρών. Οι συμμετέχοντες, που ανήκαν στις υποομάδες, που είχαν αυτούς τους βιοδείκτες, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ερωτική έλξη από άλλους άνδρες, σε σύγκριση με την υποομάδα, που παρουσίαζε χαμηλά επίπεδα αυτών των βιοδεικτών.

“Αυτά τα ευρήματα πιθανώς αντανακλούν την ύπαρξη υποομάδων ομοφυλόφιλων ανδρών, που οφείλουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό σε διαφορετικές αναπτυξιακές διαδικασίες”, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, διαφορές μεταξύ των υποομάδων σχετικά με κάποια ψυχολογικά χαρακτηριστικά, που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών.

Η υποομάδα χωρίς αυτούς τους βιοδείκτες είχε πιο “αρρενωπά” χαρακτηριστικά. Η υποομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό αδελφών μεγαλύτερης ηλικίας είχε πιο “θηλυκή” συμπεριφορά. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι βιολογικές διεργασίες, που σχετίζονται με κάθε βιοδείκτη, μπορεί να έχουν μοναδικές επιρροές στην ψυχολογική ανάπτυξη του ατόμου.

“Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι υπάρχουν πολλαπλές και ξεχωριστές οδοί, που επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, εκφράζοντας την ομοφυλοφιλία στους άνδρες και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτές τις οδούς και σε άλλες μελέτες”, κατέληξε ο επικεφαλής ερευνητής.

 

 

σεξουαλικός προσανατολισμόςβιοδείκτεςομοφυλοφιλία