Ποια οφέλη στην υγεία φέρνει το τακτικό σεξ;

Το τακτικό σεξ (και κυρίως ο οργασμός ) φέρνει σοβαρά οφέλη για την υγεία:

Μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία, να ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, προβλημάτων ουροδόχου κύστης και πολλά άλλα.

Αν το σεξ είναι ένα θαυματουργό φάρμακο, ωστόσο, λίγοι ερευνητές επεξεργάζονται το ποια είναι η “καλύτερη” δόση – την ποσότητα που απαιτείται για το μέγιστο όφελος. Ενώ  μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των οργασμών στη θνησιμότητα και την υγεία, συχνά βρίσκουν μια γραμμική σχέση (περισσότερο σεξ, καλύτερη υγεία, περίοδος), η έρευνα συχνά θεωρεί δύο ή περισσότερους οργασμούς την εβδομάδα «συχνούς».

Μπορεί να υπάρχει ένα ανώτερο όριο;

Μια μελέτη 112 ζευγαριών δείχνει ότι το μέτρο είναι το κλειδί. Ο Carl Charnetski, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Wilkes στην Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα ενός σημαντικού αντισώματος για την καταπολέμηση των προβλημάτων του ανοσοποιητικού από ό,τι τα ζευγάρια που το έκαναν λιγότερο.  Τα οπιοειδή πεπτίδια, τα οποία απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ευχάριστων εμπειριών, μπορεί να ευθύνονται για τα μάλλον μπερδεμένα  αποτελέσματα του Charnetski.

Κανονικά, τέτοια πεπτίδια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά σε περίσσεια μπορούν να λειτουργήσουν ως ανοσοκατασταλτικά. Δεν είναι σαφές εάν το σεξ από μόνο του θα μπορούσε να αυξήσει τα πεπτίδια σε επικίνδυνα επίπεδα, αλλά οι μελέτες υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της περίσσειας ενδορφινών (ένα οπιοειδές πεπτίδιο που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πράξης) και της κατάθλιψης, της ψύχωσης, ακόμη και της ακινησίας.

Ωστόσο, μην προσαρμόσετε ακόμα το πρόγραμμά σας: Οι άνδρες που εκσπερματώνουν τις λιγότερες (μηδέν έως τρεις φορές το μήνα) και τις περισσότερες (21 ή περισσότερες φορές το μήνα) φορές, έχουν τον χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Οι ομάδες ακριβώς στη μέση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σύμφωνα με ένα άρθρο στο The Journal of the American Medical Association.

Πόσο σεξ κάνουν οι Αμερικανοί; 

Είναι δύσκολο να πούμε, καθώς οι έρευνες βασίζονται στη μνήμη των συμμετεχόντων —και στην ειλικρίνεια. Αλλά η Debby Herbenick, μια ερευνήτρια σεξ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, πιστεύει δεν μπορούν όλοι να είναι πάντα τόσο ειλικρινείς σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

  • Μεταξύ των 30 ετών, περισσότερο από το 77% των συζύγων κάνουν σεξ δύο φορές το μήνα. Για τους ελεύθερους, αυτό ισχύει για το 36% των ανδρών και το 17% των γυναικών.
  • Οι νεαροί είναι απασχολημένοι. Το σαράντα τρία τοις εκατό των παντρεμένων ανδρών στα τέλη της δεκαετίας του ’20 κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, ενώ το 7 τοις εκατό των συζύγων άνω των 70 ετών κάνουν σεξ.
  • Οι πιο ενεργοί: παντρεμένα ζευγάρια ηλικίας 18-24 ετών. Πάνω από το 60% κάνει σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο.
σεξ και υγεία