Ποιες ουσίες φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής βοηθούν το σπέρμα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η διατροφή, αλλά και προβλήματα υγείας μπορεί να καταστρέψουν το σπέρμα και να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

Μετά από έναν χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, χωρίς προφυλάξεις, ένα στα οκτώ ζευγάρια δεν μπορεί να τεκνοποιήσει και συνήθως αναζητά ιατρική θεραπεία, σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση, που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό European Urology.

Η έρευνα μέχρι σήμερα δεν παρείχε σαφή εικόνα για τα φάρμακα και για τα συμπληρώματα διατροφής, που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Για την τρέχουσα ανάλυση οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 61 πειράματα, τα οποία μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ενός ευρέος φάσματος φαρμάκων και συμπληρωμάτων, για τη βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος και για τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αναζήτησαν βελτιώσεις σε τρία πράγματα, που μπορούν να κάνουν πιο πιθανή μια εγκυμοσύνη: Τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ή την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, που απελευθερώνεται, όταν οι άνδρες εκσπερματίζουν. Την μορφολογία του σπέρματος ή τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο ιδανικό μέγεθος και σχήμα με ένα οβάλ κεφάλι και μια μακριά ουρά. Την κινητικότητα ή την ικανότητα του σπέρματος να κινηθεί μέσω της αναπαραγωγικής οδού της γυναίκας, για να φτάσει σε ένα ωάριο.

“Αυτή η συστηματική ανασκόπηση έχει εντοπίσει αρκετές επιλογές για ιατρικές και ή άλλες θεραπείες, οι οποίες φαίνεται να βελτιώνουν τις παραμέτρους του σπέρματος”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ανώτερος ερευνητής Dr Muhammad Imran Omar από το Πανεπιστήμιο Aberdeen στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η εγκυμοσύνη και τα ποσοστά γεννήσεων αυξάνονται (σ.σ. με αυτές τις ουσίες)”, πρόσθεσε.

Μόλις τέσσερις από τις μελέτες στην μετα-ανάλυση ανέφεραν ποσοστά γεννήσεων και υπήρξαν πολύ λίγες γεννήσεις σε όλες τις μελέτες, για να εκτιμηθεί ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν, τελικά, να λειτουργήσουν καλύτερα, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Το συνένζυμο Q10, ένα συμπλήρωμα διατροφής, που δρα ως αντιοξειδωτικό και λαμβάνεται συνήθως για τις καρδιακές παθήσεις, συνδέεται με αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, καλύτερη κινητικότητα και καλύτερο σχήμα σε τρεις από τις τέσσερις μελέτες, που διήρκεσαν τρεις έως έξι μήνες.

Έξι μελέτες εξέτασαν συμπληρώματα διατροφής με L-καρνιτίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καίει λίπος για ενέργεια. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητα φαίνεται να βελτιώνονται με την L-καρνιτίνη, αλλά όχι το μέγεθος και το σχήμα του σπέρματος.

Η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH), ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, που μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες και την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες, συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε πέντε μελέτες. Η FSH φαίνεται, επίσης, να βελτιώνει τον αριθμό και το σχήμα των σπερματοζωαρίων, αλλά όχι την κινητικότητά τους.

Η ταμοξιφένη, ένα φάρμακο για τον καρκίνο, που χορηγείται, επίσης, για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, συνδέεται με μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων, καλύτερη κινητικότητα και καλύτερο σχήμα, αλλά όχι με βελτιωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Η πεντοξιφυλλίνη, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως σε άτομα με πρόβλημα στις αρτηρίες, φαίνεται να βελτιώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και το σχήμα σε τρεις μελέτες διάρκειας τριών έως έξι μηνών.

Το kallikrein, ένα ένζυμο που βελτιώνει τη ροή του αίματος, δεν φάνηκε να βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης, αλλά συνδέεται με βελτιωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και μεγαλύτερη κινητικότητα.

“Η μεγάλη ποικιλία στο μέγεθος, στη διάρκεια και στον σχεδιασμό των μικρότερων μελετών στην ανάλυσή μας, καθιστά δύσκολο να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με το ποια φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι τα καλύτερα για τους άντρες, όταν έχουν υπογονιμότητα”, κατέληξαν οι ερευνητές.