Ποιοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη

Στην εφηβεία, την περίοδο της παράτολμης συμπεριφοράς και των δοκιμών, πολλά παιδιά κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, βάζοντας την υγεία τους σε κίνδυνο και συμβάλλοντας σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μελέτη βρήκε μια νέα παράμετρο, που εξηγεί αυτή τη συμπεριφορά.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το επιστημονικό περιοδικό Health Psychology, οι έφηβοι, που κοιμούνται λιγότερες ώρες από όσες πρέπει, είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προστασία, υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Οι επιστήμονες λένε ότι η πλειοψηφία των εφήβων δεν κοιμάται 8-10 ώρες τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο παρορμητική και πιο πιθανό να πάρει κακές αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι δεν κοιμούνταν αρκετά, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, από εκείνους που κοιμήθηκαν 3,5 ώρες παραπάνω το Σαββατοκύριακο.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ριψοκίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμβιβάζοντας τη λήψη σωστών αποφάσεων και προάγοντας την παρορμητικότητα”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας και κοινωνική επιστήμονας στο RAND Corporation – ένα ερευνητικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – Wendy Troxel.

“Η ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά κατά την εφηβεία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του HIV”, δήλωσε η Dr Troxel.

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μακροχρόνια μελέτη σε 1.850 εφήβους και νεαρούς ενήλικες στη Νότια Καλιφόρνια. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν τέσσερις φορές μεταξύ του 2013 και του 2017 και οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 16 ετών το 2013 και 19 ετών το 2017.

Οι έφηβοι ανέφεραν τις ώρες ύπνου τους τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα. Ανέφεραν, επίσης, αν είχαν κάνει χρήση αλκοόλ, μαριχουάνας ή άλλων ναρκωτικών πριν από ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας και αν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των εφήβων κοιμόταν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες ανά σχολική βραδιά. Μόνο το 26% κοιμόταν επαρκώς, κατά μέσο όρο περίπου 8,5 ώρες ανά νύχτα.

Οι περισσότεροι έφηβοι στη μελέτη αναπλήρωναν κάποιες χαμένες ώρες τα Σαββατοκύριακα, φθάνοντας τις εννέα ώρες ύπνου, με τους πιο… υπναράδες να συμπληρώνουν κατά μέσο όρο 10,6 ώρες.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία σχετικά με τον πιθανό ρόλο των διαταραχών του ύπνου στη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των εφήβων.

 

ύπνοςεφηβείασεξ χωρίς προφύλαξη