Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πάνω από 6 στις 10 γυναίκες ασθενείς έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία

Πέρα από το άχθος της ίδιας της νόσου, έχουν να αντιμετωπίσουν και… παράπλευρες επιπτώσεις.

Οι γυναίκες, που έχουν πολλαπλή σκλήρυνση, αντιμετωπίζουν και θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αλλά σπάνια γίνεται συζήτηση για αυτά. Εν πολλοίς παραμένει ένα θέμα ταμπού για εκείνες, αλλά και για την κοινωνία, που δηλώνει ανέτοιμη να κουβεντιάσει τέτοια ζητήματα.

Όμως η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του ανθρώπου, που επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της ποιότητας ζωής του και επηρεάζεται από αυτές.

Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους, ομολογούν οι επιστήμονες.

Η νέα επιστημονική έρευνα από Έλληνες ερευνητές έρχεται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό στην βιβλιογραφία σχετικά με την σεξουαλικότητα και με τις δυσκολίες, που μπορεί να προκύψουν σε γυναίκες, που νοσούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αφορά αποκλειστικά σε Ελληνίδες ασθενείς και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine.

Την έρευνα – που διεξήχθη την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο 2017 – έκανε ομάδα ειδικών στα θέματα σεξουαλικής ιατρικής, σε συνεργασία με το Ιατρείο Νευροουρολογίας στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και με το Ουρολογικό τμήμα στο «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο» Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Έλαβαν μέρος 267 γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίες κατέγραψαν τα σεξουαλικά τους συμπτώματα σε ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν σχετικά με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 64,5% των γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν στη μελέτη, εμφάνισε σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους και συμπτώματα. Οι γυναίκες αυτές ήταν μεγαλύτερες σε ηλικία, είχαν μεγαλύτερη διάρκεια νόσου (δηλαδή είχαν τη νόσο περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι οι υπόλοιπες, που δεν εμφάνισαν συμπτώματα), καθώς επίσης και περισσότερη εξέλιξη στην αναπηρία τους, σύμφωνα με την κλίμακα EDSS.

Ωστόσο δεν φάνηκε η σεξουαλική δυσλειτουργία τους να συσχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη κατάθλιψης, άγχους και στρες, γεγονός που διαφοροποιεί τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης από άλλες παρόμοιες, που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο – κλινική σεξολόγο και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης Μόιρα Τζίτζικα: «Είναι η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία σε γυναίκες ασθενείς με ΠΣ (όχι μόνο νεοδιαγνωσθείσες) στην Ελλάδα.

Γενικά, μέσα από την αυτή την μελέτη καταδεικνύεται η ανάγκη που υπάρχει για αξιολόγηση των σεξουαλικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ΠΣ, αφού, όπως αναφέρεται, είναι συχνά, όμως οι ίδιες σπάνια τα συσχετίζουν με τη νόσο. Παράλληλα και οι επαγγελματίες υγείας φαίνεται να μην ακουμπάνε το θέμα αυτό συχνά, αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι προσέγγισης των ασθενών, καθώς και τεχνικές διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι και στη χώρα μας διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τις ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτωμάτά τους και, τελικά, να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και της ζωής τους».