Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τα κόπρανα;

Όταν πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή ανοίγετε μια μπύρα, ξέρετε ότι το αλκοόλ θα επηρεάσει τον εγκέφαλό σας και ίσως τη διάθεσή σας.  Αλλά επηρεάζει επίσης το πεπτικό σας σύστημα. Το πόσο, και ακόμη και το είδος του αλκοόλ, που πίνετε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου σας :  

Δυσκοιλιότητα

Ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, μπορεί να αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να κάνετε τα κακά σας. Ένας από τους κύριους λόγους είναι η αφυδάτωση.   Το είδος του αλκοόλ που πίνετε μπορεί επίσης να έχει σημασία. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ – περισσότερο από 15% – μπορεί να επιβραδύνουν τις κινήσεις των μυών στο έντερο σας που σπρώχνουν την τροφή μέσω του πεπτικού σας συστήματος .  Για να συνεχίσετε να λειτουργούν ομαλά, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό ή άλλα υγρά που θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους.

Διάρροια

Η διάρροια είναι κοινή για τους χρόνιους βαρείς πότες, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν πίνετε περιστασιακά πολύ. Μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για αυτό:

  • Υπερφόρτωση υγρών.  
  • Ταχύτερες συσπάσεις στο εσωτερικό του παχέος εντέρου σας .  

Η διάρροια σημαίνει ότι το σώμα σας χάνει πολλά υγρά, επομένως είναι σημαντικό να τα αντικαταστήσετε πίνοντας υγρά όπως νερό ή ζωμό. Αποφύγετε την καφεΐνη ή περισσότερο αλκοόλ μέχρι να φύγει το πρόβλημα.

Πίνετε όταν έχετε προβλήματα με το έντερο

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα , πίνουν περίπου τόσο αλκοόλ όσο οποιοσδήποτε άλλος στις ΗΠΑ, αλλά το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έξαρση σε ορισμένα άτομα με αυτές τις παθήσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο που θα έχετε:

  • Διάρροια
  • Πόνο στην κοιλιά και κράμπες
  • Αίμα στα κόπρανα σας

Το αλκοόλ κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αδύναμο, ενισχύει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να βλάψει τον προστατευτικό φραγμό στο έντερο σας. Όλα αυτά συμβάλλουν στα συμπτώματα της IBD.  Η επίδραση του αλκοόλ σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου( IBS ) δεν είναι ξεκάθαρη. Αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τα συμπτώματά τους χειρότερα όταν πίνουν.  Εάν έχετε μια ασθένεια του εντέρου όπως το IBD ή το IBS , ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αποκλείσετε τη μπύρα, το κρασί και το ποτό από τη διατροφή σας για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Διαβάστε ακόμα: Δημοφιλή αλκοολούχα ποτά και οι θερμίδες τους.

Διαφορετικά χρώματα στα κόπρανα

Αναμένετε τα κακά σας να είναι κάποια απόχρωση του καφέ. Αυτό είναι φυσιολογικό, όπως και κάποιες αποχρώσεις του πράσινου. Όταν φαίνεται ασυνήθιστα πράσινο, κόκκινο ή ακόμα και μπλε, το αλκοόλ που ήπιες μπορεί να είναι η αιτία.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε αν δείτε ένα περίεργο χρώμα στην τουαλέτα: Σπάνια, μπορεί να σηματοδοτήσει μια κατάσταση υγείας. Για παράδειγμα, το έντονο κόκκινο  θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει αίμα στο κάτω μέρος του πεπτικού σας συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει αιμορροΐδες ή πρόβλημα κάπου αλλού στα έντερα σας . Εάν ανησυχείτε για το χρώμα των κοπράνων σας — ειδικά εάν δεν μπορείτε να το συνδέσετε με κάτι που φάγατε ή ήπιες πρόσφατα — καλέστε το γιατρό σας.

αλκοόλαίμα στα κόπρανααλκοόλ και έντερο