Πώς η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη

Τα αίτια της κατάθλιψης προκαλούν σύγχυση στους ερευνητές όσο και οι γιατροί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που τη θεραπεύουν, και ίσως περισσότερο από όλα, τα 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που την έχουν.

Η γενετική μπορεί να υποδεικνύει κίνδυνο για κατάθλιψη , αλλά δεν καθορίζει πάντα εάν ένα άτομο θα αναπτύξει αυτήν την πολύ κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει «νούμερο ένα αίτιο» της κατάθλιψης και ακόμη πιο περίπλοκη είναι η σχέση μεταξύ γενετικής, κατάθλιψης και άλλων γνωστών παραγόντων που συμβάλλουν.

Εάν σας είπαν ότι έχετε ένα «γονίδιο κατάθλιψης», μπορεί να ανησυχείτε ότι θα πάθετε κατάθλιψη. Ωστόσο, το να έχετε μια γενετική προδιάθεση σε μια πάθηση δεν σημαίνει πάντα ότι θα την πάθετε.   Σημαίνει απλώς ότι μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε αυτό από κάποιον που δεν έχει την ίδια γενετική σύνθεση.

Ο ρόλος της γενετικής στην κατάθλιψη

Από όσο γνωρίζουν οι ερευνητές, είναι η αλληλεπίδραση των γονιδίων  και  άλλων παραγόντων (όπως το περιβάλλον και το τραύμα) που καθορίζουν εάν κάποιος θα αναπτύξει κατάθλιψη.  Oρισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιος με συγγενή πρώτου βαθμού που έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη (γονέας, αδερφός ή παιδί ) θα μπορούσε να έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστεί με κατάθλιψη στη ζωή του σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι μελέτες έχουν προτείνει μια σαφή σχέση εντός των οικογενειών, αυτά τα ευρήματα δεν λαμβάνουν υπόψη εκείνους που αναπτύσσουν κατάθλιψη χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στον πιθανό κίνδυνο για πολλές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα κληρονομικό συστατικό στην κατάθλιψη. Ορισμένες  έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι  γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες  στις γενετικές επιρροές που σχετίζονται με την κατάθλιψη από τουςάνδρες

Κατανόηση των γενετικών παραλλαγών

Η κληρονομικότητα είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, όχι μόνο μεμονωμένων γονιδίων. Όταν μελετούν την κατάθλιψη ή άλλες καταστάσεις υγείας, οι ερευνητές συχνά αναζητούν αλλαγές στα γονίδια που ονομάζονται παραλλαγές. Αυτές οι αλλαγές ταξινομούνται ανάλογα με την επίδραση (εάν υπάρχει) που έχουν στο γονίδιο.

Το χρώμα των ματιών είναι ένα παράδειγμα του πώς οι παραλλαγές επηρεάζουν τα γονίδια. Οι αλλαγές σε ορισμένα γονίδια που επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης, καθώς και πολλά άλλα γονίδια, καθορίζουν το χρώμα των ματιών σας. Κληρονομείτε έναν συνδυασμό γονιδίων, το καθένα με τις δικές του μοναδικές παραλλαγές, από τους γονείς σας.

Οι οικογένειες μπορούν συχνά να προβλέψουν τι χρώμα θα έχουν τα μάτια ενός παιδιού κοιτάζοντας τους γονείς και άλλους στενούς συγγενείς, αλλά οι παραλλαγές μπορεί να συμπεριφέρονται απροσδόκητα.   Για παράδειγμα, οι γονείς με μπλε μάτια μπορεί να έχουν ένα παιδί με καστανά μάτια.

Η κληρονομικότητα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, ακόμη και για ένα φαινομενικά απλό χαρακτηριστικό όπως το χρώμα των ματιών. Για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η έρευνα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις πλήρεις επιπτώσεις των γενετικών παραλλαγών.

Η κατάθλιψη στον πατέρα και το παιδί συνδέονται ανεξάρτητα τη γενετική σχέση.

Απομυθοποίηση του «γονιδίου της κατάθλιψης»

Η ύπαρξη μιας γενετικής παραλλαγής μπορεί να κάνει πιο πιθανό -αλλά όχι οριστικό- ότι θα αναπτύξετε μια πάθηση που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή.

Εάν ένα γονίδιο που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη πάθηση αλλοιωθεί, μπορεί να είναι περισσότερο (ή λιγότερο) πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Μια καλοήθης γενετική παραλλαγή είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει την κατάσταση από μια παθογόνο παραλλαγή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές εντοπίζουν μια γενετική παραλλαγή, αλλά δεν γνωρίζουν τι (εάν υπάρχει) επίδραση έχει. Αυτές οι παραλλαγές αναφέρονται ως έχουσες «άγνωστη σημασία».

Αρκετές μεγάλες μελέτες σε όλο το γονιδίωμα έχουν προτείνει πιθανές γενετικές συνδέσεις με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Το 2017  , οι ερευνητές εντόπισαν δύο νέες γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την κατάθλιψη .

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature Genetics  εντόπισε αρκετές γενετικές παραλλαγές που φαινόταν να σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σωματικές διαφορές στον εγκέφαλο.  Ενώ η έρευνα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανή κληρονομικότητα της ψυχικής ασθένειας, καμία μελέτη δεν έχει προσδιορίσει οριστικά ένα μόνο γονίδιο ως την αιτία της κατάθλιψης.  Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό όλα τα διαφορετικά γονίδια και οι γενετικές παραλλαγές να συνεισφέρουν ελάχιστα στον συνολικό κίνδυνο ενός ατόμου. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα γονίδια μπορεί να μεταβιβάζονται με διαφορετικούς τρόπους (τρόποι κληρονομικότητας), κάτι που είναι ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τη γενετική προδιάθεση κάποιου για κατάθλιψη.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Η κατάθλιψη μπορεί τελικά να μην συνδέεται με χαμηλή σεροτονίνη (έρευνα)

 

γενετικήfront-storiesαίτια κατάθλιψηςγενετική και κατάθλιψη