Πως η ρινίτιδα και η ρινοκολπίτιδα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή

“Εχω πονοκέφαλο.” “Είμαι πολύ κουρασμένος.” «Δεν νιώθω και τόσο ωραία».

Ο λόγος που μπορεί να μην έχετε διάθεση για οικειότητα δεν είναι πάντα μόνο το πώς αισθάνεστε σωματικά. Αλλά σίγουρα μπορεί να ξεκινήσει από εκεί.  

Μελέτες από ειδικούς ωτός, μύτης και λαιμού στο Νοσοκομείο Cleveland Clinic διαπίστωσαν ότι η αλλεργική ρινίτιδα  και η χρόνια ρινοκολπίτιδα  επηρεάζουν σημαντικά την επιθυμία για σεξ.

Και λαμβάνοντας υπόψη ότι έως και το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει αλλεργική ρινίτιδα και 30 έως 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρόνια ρινοκολπίτιδα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο σοκ για τις ερωτικές σχέσεις! 

Δεν έχω διάθεση, και να γιατί

Αλλεργική ρινίτιδα σημαίνει χρόνια φλεγμονή με οίδημα και κνησμό των ρινικών οδών που συνήθως προκαλούνται από τη σκόνη, τη γύρη ή τις αλλεργίες στο τρίχωμα. Το αποτέλεσμα? Καταρροή, βουλωμένη μύτη.

Στη χρόνια ρινοκολπίτιδα, η φλεγμονή προσβάλλει επίσης τα ιγμόρειά σας και προκαλεί αποχρωματισμό της παροχέτευσης, συμφόρηση και πίεση στο πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των αλλεργιών και άλλων περιβαλλοντικών ερεθιστικών παραγόντων.

Σίγουρα δεν είναι ιδανικές συνθήκες για να σου φτιάξουν τη διάθεση.

Σύμφωνα με τον ειδικό στο αυτί, τη μύτη και το λαιμό  Michael Benninger, MD , υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν την επιθυμία για σεξ: «Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα δεν αισθάνονται καλά, είναι συχνά χρόνια κουρασμένοι και μπορεί να μην κοιμούνται πολύ καλά πάνω από τα άλλα συμπτώματά τους», λέει.  Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνονται σέξι – κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της επιθυμίας τους να συμμετάσχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα.

«Ακόμη και η απλή πράξη του φιλιού δεν γίνεται αντιληπτή ως ευχάριστη με βουλωμένη ή στάζοντας μύτη», λέει. «Όταν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, η σωματική άσκηση με οποιονδήποτε τρόπο είναι πιθανότατα το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε».

Η αισθησιακή πλευρά της μυρωδιάς

Είναι επίσης αλήθεια ότι αν δεν μπορείτε να μυρίσετε τον σύντροφό σας, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα να διεγερθείτε μιας και η όσφρηση έχει συνειδητό και ασυνείδητο ρόλο στο σεξ.  

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα καλά νέα είναι ότι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας φαίνεται να βελτιώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.  Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια ποικιλία φαρμάκων που θα σας συστήσει ο εξειδικευμένος ιατρός, ενώ για η χρονια ρινοκολπίδια μπορεί να αντιμετωπισθεί και χειρουργικά.

Ο δρόμος για περισσότερη οικειότητα στη ζωή σας μπορεί συχνά να προέλθει από τη λήψη απόφασης να αντιμετωπίσετε πρώτα τα συμπτώματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα.

Εάν αυτά βελτιωθούν, θα αισθάνεστε καλύτερα, θα κοιμάστε καλύτερα, θα μυρίζετε ακόμα καλύτερα.  Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να αισθάνεστε καλύτερα ψυχολογικά και να απολαμβάνετε τις ιδιωτικές σας στιγμές.