Πώς θα ανεβάσετε την λίμπιντo

Ξέρουμε ότι έχει να κάνει με το σεξ. Ξέρουμε ότι είναι καλό, και οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να το έχουμε… αλλά ποια είναι ακριβώς η «λέξη L» ( λίμπιντο , δηλαδή);Η « λίμπιντο » ορίζεται ιατρικά, εν μέρει, ως «σεξουαλική ορμή, συνειδητή ή ασυνείδητη» και «προσδιορίζεται ποικιλοτρόπως ως η σεξουαλική παρόρμηση, επιθυμία για ευχαρίστηση ή ικανοποίηση».Αυτό μας δίνει κάποια εικόνα για την επιστήμη της λίμπιντο. Εάν θέλουμε μια πιο ζωντανή λίμπιντο, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να δοκιμάσουμε τρόπους να την ενισχύσουμε τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, με έμφαση στη λέξη «P» — ευχαρίστηση.

Η σεξουαλικότητα είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ζωτικής σημασίας σύνδεσης μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος. Με την πρώτη ματιά, το σεξ φαίνεται ως επί το πλείστον σωματικό θέμα. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα λίμπιντο, θα πρέπει να εξετάσετε φυσικές λύσεις (σχετικές με το σώμα), σωστά; Και για μερικούς ανθρώπους — εκείνους που έχουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια ιατρική πάθηση — αυτή μπορεί να είναι η απάντηση. Είναι επίσης αλήθεια ότι η γενική κατάσταση της υγείας μας μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο μας (και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση για την υγεία μας).

Αλλά δεν πρέπει να παραμελούμε τη σημασία του νου και του πνεύματος σε σχέση με τη λίμπιντο, σύμφωνα με τη Louanne Cole Weston, PhD, πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια στην Καλιφόρνια.Σκεφτείτε ξανά μερικά από τα καλύτερα σεξ που κάνατε. Τι συνέβαινε? Ακολούθησε μια υπέροχη συζήτηση ή μια χαλαρωτική βουτιά σε ένα υδρομασάζ; Μοιραζόσασταν την καρδιά και την ψυχική σας με το έτερον ήμισυ;  Ήσασταν σε διακοπές με τον σύντροφό σας και σε λειτουργία «letting-go», διώχνοντας όλο το άγχος από το σπίτι και τη δουλειά;

Σύνδρομο «Βιαστική Γυναίκα».

Είναι λογικό ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα λίμπιντο εν μέρει λόγω της τρελής, πιεσμένης ζωής μας αυτές τις μέρες. υπάρχει απλώς λιγότερος χρόνος για σύνδεση με τους συνεργάτες μας. Η μετακίνηση του μυαλού και του σώματός μας από τη λειτουργία «παραγωγικότητας» σε «οικείο» απαιτεί χρόνο και προσοχή, λέει η Weston.

Ένας ερευνητής βρήκε ένα όνομα για αυτό το φαινόμενο — “Σύνδρομο βιαστικής γυναίκας”. Ο Brent Bost, MD, ερευνητής σε ιδιωτικό ιατρείο στο Beaumont του Τέξας, επινόησε τον όρο για να περιγράψει μια τριάδα παραπόνων που βλέπουν συχνά ο ίδιος και άλλοι μαιευτήρες /γυναικολόγοι στους ασθενείς τους: κόπωση , αύξηση βάρους και μειωμένη λίμπιντο. Σε μια πρόσφατη έρευνα σε μαιευτήρες, το 64% είπε ότι το άγχος ήταν η κύρια αιτία αυτών των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία για το «Σύνδρομο της Βιαστικής Γυναίκας» μπορεί να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το άγχος και, ενδεχομένως, αντικαταθλιπτικά , συμβουλεύει ο Bost.

Μια ισορροπημένη διατροφή

Εάν νιώθετε βιαστικοί  δώστε στην επιλογή ισορροπημένης διατροφής μια ματιά για να ξεκινήσετε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε και βελτιωμένη υγεία (και, ενδεχομένως, βελτιωμένη λίμπιντο) να κερδίσετε.

Με τον όρο “ισορροπημένη διατροφή”, οι ειδικοί εννοούν να μην παραλείπετε γεύματα, να μην τρώτε υπερβολικά και να συμπεριλάβετε άφθονα θρεπτικά φυτικά τρόφιμα ( φρούτα και λαχανικά , δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια) μαζί με άπαχα κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Πρόκειται για μια δίαιτα που δεν είναι πολύ υψηλή σε λιπαρά, πρωτεΐνες, ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα.  

Η δύναμη της αφής

Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος και να κάνουμε τη μετάβαση από το να αφιερώνουμε το υπερδραστήριο μυαλό μας στο να απολαμβάνουμε το σώμα μας μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο ή στο σπίτι;

Εκτός από ένα εμπνευσμένο περιβάλλον που περιλαμβάνει ρομαντική μουσική και φως κεριών, η Weston συνιστά να δοκιμάσετε τη δύναμη της αφής. Στέλνει αμέσως το μήνυμα ότι αξίζεις να σε αγγίξουν και να σε αγαπήσουν και βοηθά πολλούς ανθρώπους να χαλαρώσουν μέσα σε λίγα λεπτά.Τρεις εύκολοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την αφή για να αυξήσετε την επιθυμία είναι με:1. Μασάζ . Χρησιμοποιήστε ένα ωραίο αρωματικό λάδι ή μια πλούσια λοσιόν  για να βοηθήσετε τα χέρια σας να γλιστρήσουν πάνω από το σώμα του συντρόφου σας.
2. Μια γρατσουνιά στην πλάτη . Δεν χρειάζεστε μακριά νύχια για αυτό. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά  σε μερικούς άντρες αρέσει πολύ να γρατσουνίζονται οι πλάτες τους.3. Ένας χορός για δύο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που χορέψατε αργά με τον σύζυγό σας;  Όταν έχετε την ευκαιρία, δοκιμάστε τη δύναμη της αφής μέσα από την τέχνη του χορού. Συμβουλή: Δεν έχει σημασία πόσο σπουδαίος χορευτής είστε όταν είστε μόνο δύο στο δωμάτιο!

Δουλέψτε το σώμα σας

Η τακτική άσκηση δεν είναι μόνο καλή για την αερόβια όψη του σεξ, αλλά σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε καλύτερα με το σώμα σας. Ακόμη και χωρίς καμία αλλαγή στο βάρος, η απλή πράξη της τακτικής άσκησης βοηθά τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα να αισθάνονται καλύτερα με το σώμα τους, σύμφωνα με έρευνες. Η  Weston συμφωνεί ότι αν αισθανόμαστε καλύτερα με το σώμα μας – καθώς και πιο δυνατοί και ενεργητικοί – είναι πιο πιθανό να θέλουμε να έρθουμε κοντά σε κάποιον σεξουαλικά.

Αλλά τώρα έχουμε περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις ότι η άσκηση είναι ένας ισχυρός ενισχυτής της λίμπιντο. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης πενταετούς μελέτης σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να καταπολεμήσει τη μειωμένη σεξουαλική ορμή που παρατηρείται συχνά σε γυναίκες μέσης ηλικίας.«Η σεξουαλική ικανοποίηση φαίνεται να αυξάνεται με την αυξανόμενη συχνότητα άσκησης», εξηγεί η Judith Gerber, PhD, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στο Μπέρλινγκτον.Στην πραγματικότητα, η άσκηση ήταν ο μόνος από τους διάφορους παράγοντες που μέτρησαν οι ερευνητές (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και επαγγελματικής ικανοποίησης, των επιπέδων τεστοστερόνης κ.λπ.) που συνδέθηκε με τη σεξουαλική λειτουργία. Βρήκαν τη σχέση μεταξύ της άσκησης και της σεξουαλικής ικανοποίησης στην αρχή και στο τέλος της πενταετούς μελέτης.