Προειδοποιητικά σημάδια εθισμού στο σεξ στους άνδρες

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχει εθισμός στο σεξ, πολλοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει. Ο σεξουαλικός εθισμός αναφέρεται σε σεξουαλική συμπεριφορά που έχει γίνει καταναγκαστική –όχι πλέον μόνο για χάρη της ίδιας της ευχαρίστησης– και οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις που διαταράσσουν σοβαρά τις σχέσεις και την εργασία ενός ατόμου.

Ενώ ο εθισμός στο σεξ συχνά περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή με ένα ή περισσότερα άτομα, οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούνται εθισμένοι λόγω της ακραίας χρήσης πορνογραφίας, καναλιών διαδικτύου όπως chat rooms ή σεξ με αγνώστους. Για παράδειγμα, αν ένας άντρας αρχίσει να βλέπει πορνογραφία για ώρες την ημέρα, αρχίζει να πιστεύει ότι το πορνό αντιπροσωπεύει πραγματικά τον τρόπο που οι πραγματικοί άνθρωποι κάνουν έρωτα. Καθώς οι προσδοκίες του εκτινάσσονται στα ύψη, βρίσκει τον εαυτό του να χάνει το ενδιαφέρον του για τη σύζυγο που προηγουμένως είχε βρει σεξουαλικά δελεαστική.

Για να είμαστε σαφείς, ο εθισμός στο σεξ δεν είναι αποκλειστικά αντρικό πρόβλημα. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών βιώνει επίσης σεξουαλικά καταναγκαστική συμπεριφορά. Οι γυναίκες συνήθως βιώνουν τον εθισμό στο σεξ λίγο διαφορετικά από τους άνδρες, επομένως για αυτήν την ανάρτηση, θα επικεντρωθούμε μόνο στους άνδρες.

Ακολουθούν 5 συμπεριφορές που μπορούν να υποδηλώνουν εθισμό στο σεξ στους άνδρες:

  • Απώλεια ενδιαφέροντος για τον τρέχοντα σεξουαλικό σύντροφο . Όταν ένας άντρας σταματά ξαφνικά να θέλει σεξ, μπορεί να διαταράξει βαθιά τη σχέση. Σίγουρα κάθε σύντροφος έχει διαφορετικά επίπεδα επιθυμίας και ο αγώνας για να τα ευθυγραμμίσει μπορεί να είναι δύσκολος. Αλλά μια πλήρης απόσυρση από τη σεξουαλική σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η σεξουαλική του ενέργεια πηγαίνει σε διαφορετική κατεύθυνση.
  • Απώλεια σεξουαλικής λειτουργίας .  Όταν ένας άντρας βλέπει πολλές ερωτικές εικόνες πριν φτάσει στο αποκορύφωμά του, η ντοπαμίνη του ανεβαίνει σε ένα επίπεδο ενθουσιασμού που δεν μπορεί να ταιριάξει στο σεξ με τη σύντροφό του. Ουσιαστικά, αρχίζει να προετοιμάζει το σώμα του ώστε να χρειάζεται αυτά τα υψηλά επίπεδα διέγερσης και η ικανότητά του να λειτουργεί με έναν σύντροφο μπορεί να μειωθεί.
  • Μεγάλος χρόνος που αφιερώνεται σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Όταν η συνήθεια ενός άνδρα για την πορνογραφία αρχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο χρόνο, καταναλώνοντας ύπνο ή ώρες εργασίας, είναι πιθανό να έχει ψυχαναγκασμό. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να έχει τις ρίζες του σε κάτι άλλο εκτός από τον εθισμό στο σεξ – θα μπορούσε να αντισταθμίζει την κατάθλιψη, για παράδειγμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, σε αυτή τη φάση χρειάζεται βοήθεια.
  • Παραμελεί τις ευθύνες. Εάν ο χρόνος που ασχολείται με τη σεξουαλική δραστηριότητα διακόπτει τις σχέσεις με τη σύζυγο και την οικογένεια ή την εργασία, η σεξουαλική συμπεριφορά πιθανότατα έχει γίνει καταναγκασμός. Και αν πάρει ρίσκα που θα προειδοποιούσαν το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του εργοδότη του (φλερτ με συναδέλφους, αυνανισμός στη δουλειά, προβολή πορνογραφίας στους διακομιστές εργασίας), ο κίνδυνος του καταναγκασμού έχει αυξηθεί για να τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωσή του.
  • Κλιμάκωση του σεξουαλικού κινδύνου. Εάν ένας άντρας αισθάνεται ότι η χρήση του πορνό είναι εκτός ελέγχου, χρειάζεται θεραπεία. Όταν η ανάγκη για σεξουαλικές συγκινήσεις έχει κλιμακωθεί από ένα βρώμικο βιβλίο, σε μια συνήθεια πορνό, σε live chat rooms, σε παραλαβές αγνώστων, συνοδούς και/ή πόρνες, το επίπεδο της ανάληψης κινδύνων έχει ξεπεράσει τον έλεγχό του. Οποιαδήποτε συμπεριφορά που θεωρείται παράνομη – έκθεση, κρυφοκοιτασμός, ριψοκίνδυνος, παιδική πορνογραφία ή σεξ επί πληρωμή απαιτεί άμεση δράση. Σπάστε την άρνηση – αυτές οι δραστηριότητες δεν αφορούν το σεξ.

Τι να κάνετε για αυτό; Εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν σεξοθεραπευτή ή έναν ψυχίατρο και ενδεχομένως να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας.

σεξπορνόσεξουαλική επιθυμίαεθισμός στο sex