Roche: Προς εξαγορά της Spark Therapeutics έναντι 4,3 δισ. δολ.

Την πρόθεσή για εξαγορά της Spark Therapeutics, ανακοίνωσε σήμερα η Roche, έναντι 114,50 δολ. ανά μετοχή (με premium 122% έναντι της τιμής κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής) ή περίπου 4,3 δισ. δολ. συνολικά. Η συμφωνία εξαγοράς αναμένεται να “κλείσει” το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Spark Therapeutics είναι ηγέτιδα στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και διάθεση γονιδιακών θεραπειών με μια θεραπεία ήδη στην αγορά και τέσσερα ακόμη φάρμακα που βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές.

Η Roche δήλωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει πλήρως την Spark, τη μόνη βιοτεχνολογική που έθεσε στην αγορά με επιτυχία μια γονιδιακή θεραπεία για μια γενετική ασθένεια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Roche θα ξεκινήσει αμέσως μια προσφορά για την απόκτηση όλων των μετοχών της Spark και η Spark θα υποβάλει μια σύσταση που θα περιέχει την ομόφωνη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου ότι οι μέτοχοι της Spark προσφέρουν τις μετοχές τους στη Roche.

“Η αποδεδειγμένη εμπειρία της Spark Therapeutics σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της γονιδιακής θεραπείας μπορεί να προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών”, δήλωσε ο Severin Schwan, διευθύνων σύμβουλος της Roche, σχολιάζοντας τη συμφωνία. Και πρόσθεσε: “Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Spark Therapeutics για την αιμορροφιλία Α θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ανθρώπους που ζουν με αυτή την ασθένεια. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε τις επενδύσεις στο ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Spark Therapeutics και τη δέσμευσή της στο κέντρο αριστείας της Φιλαδέλφεια”.

Σημειώνεται ότι η Spark έθεσε στην αγορά των ΗΠΑ το 2017 τη φαρμακευτική ουσία voretigene neparvovec για την κληρονομική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το φάρμακο πήρε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη πέρυσι, με τη Novartis να αναλαμβάνει τη διάθεση του φαρμάκου εκτός των ΗΠΑ, μέσω μιας συμφωνίας που εκτιμάται σε πάνω από 170 εκ. δολ.

Η Spark διαθέτει το SPK-8011, μια νέα γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας Α, η οποία αναμένεται να μπει σε Φάση ΙΙΙ το 2019.
Στο pipeline της, περιλαμβάνονται επίσης φάρμακα που αφορούν τη θεραπεία της αιμορροφιλίας Β, των σπανίων ασθενειών Pompe, Huntington, Stagardt, και της κληρονομικής νευρολογικής νόσου CLN2.