Sanofi: Αύξηση πωλήσεων το 2017 – προχωρούν οι εξαγορές

Αύξηση κατά 3,6% σημείωσαν οι καθαρές πωλήσεις της Sanofi το 2017 σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και κατά 5,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος φθάνοντας τα 35.055 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή.
Τα καθαρά έσοδα της εταιρίας έφθασαν τα 8.434 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 79,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη τα 6.964 εκ. ευρώ μειώθηκαν κατά 4,7%.

Τα στοιχεία του 4ου τριμήνου και ολόκληρης της περασμένης χρονιάς παρουσίασε η Γαλλική φαρμακευτική, προβλέποντας για το 2018 αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή κατά 2-5%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Chief Executive Officer της Sanofi κ. Olivier Brandicourt, δήλωσε:
“Το 2017, συνεχίσαμε να υλοποιούμε τους στρατηγικούς στόχους μας με το δυναμικό λανσάρισμα του dupilumab, τα θετικά πιλοτικά δεδομένα για το cemiplimab και το dupilumab στο άσθμα. Παράλληλα, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στον τομέα του διαβήτη στις ΗΠΑ, καθώς και τις επιπτώσεις στο sevelamer από τα γενόσημα και το Dengvaxia. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε μια σειρά από στρατηγικά βήματα –αποκτήσαμε τα παγκόσμια δικαιώματα του fitusiran και εξαγοράσαμε την Bioverativ και την Ablynx –που θα εδραιώσουν τη Sanofi ως έναν νέο παγκόσμιο ηγέτη στις σπάνιες αιματολογικές παθήσεις. Επιπλέον, αυτές οι ενέργειες θα ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μας και θα μας παρέχουν την ισχυρή νέα τεχνολογική πλατφόρμα Nanobody [Νανοσωματίδια]. Συνολικά, μετά από μία περίοδο σημαντικής αναδιαμόρφωσης που ξεκίνησε το 2015, είμαστε σε θέση να καταγράψουμε ανάπτυξη το 2018.”

Αναλυτικά κατά το 2017:
• Η Sanofi Genzyme αναπτύχθηκε κατά 15,1% αγγίζοντας τα €5.674 εκατομμύρια, ενώ η Sanofi Pasteur κατέγραψε αύξηση κατά 8,3% (σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή) φθάνοντας τα €5.101 εκατομμύρια.
• Οι πωλήσεις του τομέα των Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκαν κατά 6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Κίνα (αύξηση15,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή).
• Οι πωλήσεις της Παγκόσμιας Επιχειρησιακής Μονάδας του DCV (Διαβήτης και Καρδιαγγειακά Νοσήματα) μειώθηκαν κατά 14,3% σε €5.400 εκατομμύρια.

Το 4ο τρίμηνο
• Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €8.691 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση κατά 2% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και αύξηση κατά 4,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος. Σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή, οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.
• Σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων της Sanofi Genzyme (αύξηση κατά 16,8%) χάρη στον νέο τομέα ανοσολογίας.
• Οι πωλήσεις της Sanofi Pasteur αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή, επηρεασμένες από τον χρόνο τοποθέτησης παραγγελιών, καθώς και το Dengvaxia.
• Οι πωλήσεις του τομέα των Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή.
• Οι πωλήσεις της Παγκόσμιας Επιχειρησιακής Μονάδας του DCV (Διαβήτης και Καρδιαγγειακά Νοσήματα) μειώθηκαν κατά 19,1%.
• Οι πωλήσεις του τομέα των Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή, χάρη στον κλάδο του φαρμάκου που σημείωσε αύξηση κατά 4% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή δομή.

Κέρδη ανά μετοχή για το 2017
• Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 4ο τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν κατά 8,8% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος αγγίζοντας τα €1,06, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αντίκτυπου από το Dengvaxia (-€0,10).
• Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2017 ανήλθαν σε €5,54 (-0,4%σε σταθερές τιμές συναλλάγματος) και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή βάσει IFRS ανήλθαν σε €6,71 (+83,3% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία).
• Το καθαρό χρέος ανήλθε σε €5.229 εκατομμύρια στα τέλη του 2017, σημειώνοντας μείωση από τα €8.206 εκατομμύρια στα τέλη του2016.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα €3,03, που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,4%.
• Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των καθαρών εσόδων για το 2017 δεν επηρεάστηκε από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ. Το 2018, η Sanofi αναμένει ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των καθαρών εσόδων να κυμαίνεται γύρω στο 22%, κυρίως λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ(5).

Στρατηγικές προτεραιότητες
• Η Sanofi θα εξαγοράσει την Bioverativ έναντι $11,6 δις για να επεκταθεί στο πεδίο της ειδικής φροντίδας και να ενισχύσει την ηγετική της θέσης στις σπάνιες παθήσεις.
• Η Sanofi θα εξαγοράσει την Ablynx έναντι €3,9 δις για να ενισχύσει τη στρατηγική Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)με την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα Nanobody [νανοσωματίδια].
• Υπογράφηκε συμφωνία με τη Regeneron για την ενίσχυση των επενδύσεων για την ανάπτυξη του cemiplimab και του dupilumab.
• Κατατέθηκε στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συμπληρωματική Αίτηση για Άδεια Βιολογικού Προϊόντος (BLA) για το dupilumab που αφορά στη θεραπεία του μη ελεγχόμενου επίμονου άσθματος σε ενηλίκους και εφήβους.