Sanofi: Εξαγορά της Ablynx έναντι 3,9 δισ. ευρώ

Σε εξαγορά της βελγικής φαρμακευτικής Ablynx προχωρεί η γαλλική Sanofi με μια συμφωνία αξίας περίπου 3,9 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τη Δανέζικη Novo Nordisk, η οποία σε δεύτερη προσφορά είχε προτείνει την εξαγορά έναντι 2,6 δισ. ευρώ.

Η Ablynx επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νανοσωματιδίων, μια νέα κατηγορία βιολογικών προϊόντων επόμενης γενιάς, και διαθέτει 45 πατενταρισμένες υποψήφιες ουσίες υπό μελέτη, οι οποίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων όπως αιματολογία, φλεγμονή, ανοσο-ογκολογία και αναπνευστικές ασθένειες.

Οκτώ από τα νανοσωματίδια έχουν εισαχθεί στην κλινική ανάπτυξη και το πιο προηγμένο προϊόν, το caplacizumab, έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να κατατεθεί στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενδεχομένως προσφέροντας νέα κατηγορία θεραπείας για την επίκτητη θρομβωτική θρομβοκυτταροπενική πορφύρα (aTTP).

Βάσει της συμφωνίας, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα και από τα δύο διοικητικά συμβούλια, η προσφορά της Sanofi αφορά την απόκτηση όλων των κοινών μετοχών, εγγυήσεων και μετατρέψιμων ομολογιών της Ablynx σε τιμή 45 ευρώ ανά μετοχή.

“Με την Ablynx, συνεχίζουμε να προωθούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό της Έρευνας και Ανάπτυξης μας, επεκτείνοντας το pipeline τελικού σταδίου και ενισχύοντας την πλατφόρμα μας για ανάπτυξη σπάνιων διαταραχών αίματος”, δήλωσε ο επικεφαλής της Sanofi Olivier Brandicourt.