Σεξ ενώ κοιμάστε; Κι όμως μπορεί να γίνει!

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για μια διαταραχή του ύπνου, που ονομάζεται sexsomnia, σεξυπνία επί το ελληνικότερον.

Πέρα, λοιπόν, από την υπνική άπνοια, το ροχαλητό, την υπνοβασία, την αϋπνία, το παραμιλητό, τον διακεκομμένο ύπνο, μαθαίνουμε ότι υπάρχει κόσμος που κάνει σεξ “του ονείρου”, δηλαδή κυριολεκτικά στον ύπνο του.

  • Ως sexsomnia έχει οριστεί, λοιπόν, μια διαταραχή του ύπνου, που περιλαμβάνει κάθε μορφής σεξουαλική συμπεριφορά, που πραγματοποιείται ενώ το άτομο κοιμάται. Μια παραλλαγή της σεξυπνίας περιλαμβάνει τη σεξουαλική συμπεριφορά, που παρατηρείται ενώ το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, σε καθεστώς, δηλαδή, μερικής αφύπνισης από τον ύπνο και χωρίς να έχει συνείδηση των πράξεών του.

Επηρεάζει περίπου το 7,6% του πληθυσμού και είναι πιο διαδεδομένο στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Οι άνθρωποι, που διαγιγνώσονται με σεξυπνία, κάνουν σεξ, αυνανίζονται, κάνουν στοματικό σεξ, αλλά, αφού ξυπνήσουν, δεν θυμούνται τίποτα. Συνήθως εμφανίζεται στις πρώτες ώρες βαθιού ύπνου και μπορεί να γίνει πάνω από μία φορά. Το άτομο, που υποφέρει από αυτή τη διαταραχή, μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και να δράσει άγρυπνο, παραμένοντας, ωστόσο, σε φάση αμνησίας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυελική ώθηση, προκαταρκτικά, συμπεριφορά που μιμείται το σεξουαλικό ενδιαφέρον και τη διατήρηση μιας κενής επαφής με τα μάτια, ενώ συχνά το σεξ είναι πιο επιθετικό.

Όπως και σε άλλες διαταραχές ύπνου, ο πιο συνηθισμένος λόγος για την sexsomnia είναι η στέρηση του ύπνου και το άγχος. Ορισμένα φάρμακα μπορεί, επίσης, να ευθύνονται.

Πάντως έρευνα, που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένας οργασμός πριν από τον ύπνο, απογειώνει την ποιότητα της νυχτερινής ξεκούρασης.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ύπνοςσεξ