Σεξ μετά τα 70: Μπορεί να συμβεί; Τι δείχνει νέα έρευνα  

Οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν ενεργή σεξουαλική ζωή και στα εβδομήντα και στα ογδόντα τους χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του NatCen Social Research.

Περισσότεροι από τους μισούς (54%) άνδρες και σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των γυναικών άνω των 70 ετών δήλωσαν ότι εξακολουθούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, ενώ το ένα τρίτο αυτών των ανδρών και γυναικών κάνουν συχνά σεξ -δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα– σύμφωνα με τα στοιχεία από το τελευταίο κύμα της αγγλικής διαχρονικής μελέτης γήρανσης (ELSA).

Η έρευνα, με επικεφαλής συγγραφέα τον Dr. David Lee, ερευνητή του Age UK στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και τίτλο Sexual health and wellbeing among older men and women in England, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ακαδημαϊκό περιοδικό Archives of Sexual Behavior.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη για τη σεξουαλική υγεία του είδους της που περιλαμβάνει άτομα άνω των 80 ετών και αποκαλύπτει μια λεπτομερή εικόνα της σεξουαλικής ζωής των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών στην Αγγλία, διαπιστώνοντας ότι μια σημαντική μειοψηφία παραμένει σεξουαλικά ενεργή στην τρίτη ηλικία.

Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς παρανοήσεις, διαπιστώνεται ότι η γενική υγεία και οι αντικρουόμενοι παράγοντες της συντροφικής σχέσης συνδέονται στενότερα με τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας και λειτουργίας, παρά απλώς με την αύξηση της ηλικίας.

Από τους περισσότερους από 7000 ανθρώπους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, πολύ λίγοι (λιγότερο από 3%) αρνήθηκαν να απαντήσουν σε άμεσες ερωτήσεις σχετικά με τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες και τα προβλήματά τους.

“Πρόκειται για την πρώτη εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη που περιλαμβάνει άτομα άνω των 80 ετών, όταν ερωτώνται ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αγγλία για τη σεξουαλική τους υγεία”.

Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας βελτιώνουν τη δημόσια υγεία, εξουδετερώνοντας τα στερεότυπα και τις παρανοήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα στα τέλη της ζωής, και προσφέρουν στους ηλικιωμένους ένα σημείο αναφοράς με το οποίο μπορούν να συσχετίσουν τις δικές τους εμπειρίες και προσδοκίες”.

Η συνεχιζόμενη έρευνά μας αναδεικνύει επίσης την ποικιλομορφία των σεξουαλικοτήτων της ύστερης ζωής και η προσπάθεια επιβολής νεανικών προτύπων σεξουαλικής υγείας στους ηλικιωμένους θα ήταν υπεραπλουστευτική και ακόμη και μη χρήσιμη”.

Είναι ωστόσο σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να ενεργήσουν με βάση αυτό και να είναι πιο ανοιχτοί στη συζήτηση για τη σεξουαλική υγεία με τους ηλικιωμένους – δεν μπορεί απλά να θεωρείται ότι είναι άσχετη”.

Τα προβλήματα που ανέφεραν συχνότερα οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες αφορούσαν τη σεξουαλική διέγερση (32%) και την επίτευξη οργασμού (27%), ενώ για τους άνδρες ήταν οι δυσκολίες στύσης (39%).

Οι χρόνιες παθήσεις και η κακή αυτοαξιολόγηση της υγείας φάνηκε να έχουν πιο εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία των ανδρών σε σύγκριση με τις γυναίκες. οι άνδρες ανησυχούσαν περισσότερο για τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες και τη σεξουαλική τους λειτουργία από ό,τι οι γυναίκες και, με την αύξηση της ηλικίας, οι ανησυχίες αυτές έτειναν να γίνονται πιο συχνές.

Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ήταν λιγότερο δυσαρεστημένες με τη συνολική σεξουαλική τους ζωή από ό,τι οι άνδρες και ανέφεραν επίσης μειούμενα επίπεδα δυσαρέσκειας με την αύξηση της ηλικίας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί εβδομηντάρηδες και ογδοντάρηδες εξακολουθούσαν να είναι στοργικοί προς τους συντρόφους τους, με το 31% των ανδρών και το 20% των γυναικών να αναφέρουν συχνά φιλιά ή χάδια.

Μεταξύ εκείνων που ανέφεραν οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες, το 1% των ανδρών και το 10% των γυναικών ανέφεραν ότι αισθάνονταν υποχρεωμένοι να κάνουν σεξ.

Η Caroline Abrahams, Διευθύντρια Φιλανθρωπικών Οργανώσεων στο Age UK, δήλωσε: “Οι γυναίκες και τα παιδιά που έχουν κάνει σεξουαλική ζωή, είναι πολύ ευάλωτες: “Το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που άτομα άνω των 80 ετών έχουν συμπεριληφθεί σε αυτού του είδους την έρευνα, υπογραμμίζει πόσο συχνά οι ανάγκες δημόσιας υγείας των ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας, αγνοούνται ή παραβλέπονται”.

Με τη γήρανση του πληθυσμού είναι σημαντικό οι πάροχοι υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας να κατανοούν τις ανάγκες των ηλικιωμένων τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και κατά την ανάπτυξη πληροφοριών και συμβουλών. Αυτά τα πρόσφατα ευρήματα πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των συμβουλών και των πληροφοριών για τη σεξουαλική υγεία των ηλικιωμένων”.