Σεξουαλική ανορεξία: Τι είναι;

Αν σας λείπει η επιθυμία να έχετε σεξουαλική επαφή με άλλους, μισείτε την οικειότητα ή ακόμα και αν κάνετε τα πάντα για να αποφύγετε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις – μπορεί να πάσχετε από σεξουαλική ανορεξία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει λόγω σεξουαλικής επίθεσης ή άλλου τραύματος, σε συνδυασμό με άλλες ψυχικές διαταραχές, ορμονικές ανισορροπίες ή ακόμα και δευτερογενείς παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Η διαταραχή της σεξουαλικής αποστροφής ή η σεξουαλική ανορεξία είναι μια αναγνωρισμένη ψυχολογική κατάσταση.  Τα συμπτώματα της σεξουαλικής ανορεξίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν φόβο για σεξουαλική δραστηριότητα, ανησυχία για την ανάπτυξη σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού ή ακόμα και άγχος απόδοσης.

Η διαταραχή της σεξουαλικής αποστροφής (σεξουαλική ανορεξία) αναγνωρίζεται ως ιατρική κατάσταση και μπορεί να έχει τόσο συναισθηματικούς όσο και υποκείμενους παράγοντες για την υγεία.

Σεξουαλική ανορεξία: τι είναι;

Η σεξουαλική ανορεξία ή η διαταραχή της σεξουαλικής αποστροφής αναφέρεται σε μια κατάσταση ψυχικής υγείας που ορίζεται από μια χρόνια ή επαναλαμβανόμενη αποστροφή και αποφυγή κάθε επαφής των γεννητικών οργάνων με έναν σεξουαλικό σύντροφο. Κάποιος λαμβάνει μια τέτοια διάγνωση εάν δεν υπάρχει υποκείμενη ψυχική ή σωματική ασθένεια που να εξηγεί την απροθυμία να έχει σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, η σεξουαλική ανορεξία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έλλειψη επιθυμίας για σεξουαλική οικειότητα.

Η ανορεξία αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια όρεξης. Συνήθως, εξισώνει κανείς την όρεξη με τη διατροφή και τη διατροφή. Ωστόσο, η σεξουαλική ανορεξία θα μπορούσε να υποδηλωθεί από έλλειψη όρεξης ή επιθυμίας για κοινωνική οικειότητα, σεξουαλική επαφή ή ακόμα και μια βαθιά αποστροφή ή αποστροφή για οτιδήποτε σεξουαλικό.

Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να είναι μια κατάσταση ύπαρξης ή μια σύντομη περίοδος που επιβάλλεται από ένα αγαπημένο πρόσωπο που μένει στη δουλειά μέχρι αργά για να αποφύγει την επαφή ή είναι πολύ επικριτικό με κάποιον, πνίγοντας την επιθυμία για οικειότητα. Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση ή μια περαστική φάση.

Είναι αυτό μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Η απλή απάντηση είναι ίσως. Τα άτομα με συμπεριφορές αποφυγής μπορεί να το κάνουν μέχρι το σημείο της υπερβολής και μπορεί να υπάρχει μια ιδεοψυχαναγκαστική συνιστώσα στις ενέργειες. Μπορεί να είναι ακούσιο, μπορεί να είναι ελάχιστο για κάποιους. Αντίθετα, σε άλλους, η αποφυγή της οικειότητας μπορεί να καταναλώσει τη ζωή τους.

Συμπτώματα σεξουαλικής ανορεξίας

Τα άτομα που ανησυχούν για τη σεξουαλική και κοινωνική οικειότητα μπορεί να προτιμούν τη μοναξιά από την κοινωνικοποίηση. Μπορεί να αρνούνται κοινωνικές προσκλήσεις και να προσποιούνται ασθένειες ή να αλλάζουν συχνά δουλειά για να αποτρέψουν τη γνωριμία με άλλους ή να αφήσουν τους άλλους να τους γνωρίσουν.

Μπορεί να πάσχετε από σεξουαλική ανορεξία εάν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Συνεχής φόβος για σεξουαλική δραστηριότητα
  • Έχετε εμμονή ή φοβάστε να μείνετε έγκυος
  • Να έχετε εμμονή ή να φοβάστε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Αποφύγετε την οικειότητα
  • Αποφύγετε το σεξ
  • Έχετε παραμορφωμένη εικόνα σώματος
  • Σας διακατέχει ένα μίσος για τις τυπικές σεξουαλικές σωματικές ενδείξεις και λειτουργίες
  • Υποφέρετε από κατάθλιψη σχετικά με τη σεξουαλική ικανότητα
  • Έχετε άγχος απόδοσης
  • Έχετε εμμονή με τη σεξουαλική δραστηριότητα των άλλων
  • Αποφύγετε όλα όσα σχετίζονται με το σεξ

Αιτίες σεξουαλικής ανορεξίας

Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μια αποστροφή στις σεξουαλικές σκέψεις, συμπεριφορές, συναισθήματα, ακόμα και δραστηριότητα. Μερικές φορές οι άνθρωποι που αποφεύγουν τις μορφές οικειότητας δεν το κάνουν μόνο στην κρεβατοκάμαρα, αλλά μπορεί επίσης να αποφεύγουν τις καθημερινές κοινωνικές ή συναισθηματικές δραστηριότητες.

Πιθανοί παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική ανορεξία

Τα άτομα με σεξουαλική ανορεξία μπορεί να μην έχουν εμφανή ερεθίσματα στο ιστορικό τους ή μπορεί να έχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου που τους προδιαθέτουν για την πάθηση. Τα άτομα με ιστορικό των παρακάτω μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε σεξουαλική ανορεξία:

  • Κατάχρηση ουσιών
  • Βιασμός
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Παιδική κακοποίηση ή παραμέληση
  • Σεξουαλική απόρριψη
  • Σεξουαλική εκμετάλλευση
  • Θρησκευτικές πεποιθήσεις ή πολιτισμικές συμπεριφορές που στιγματίζουν τις σεξουαλικές επιθυμίες
  • Υπερβολική έκθεση σε πορνό

Πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε συμπεριφορές σεξουαλικής αποστροφής περιλαμβάνουν εξάντληση, πρόσφατο τοκετό, θηλασμό, επικοινωνιακές προκλήσεις, φόβο απόρριψης, φόβο κρίσης ή φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο ή να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους.

Επιλογές θεραπείας

Μιλήστε με έναν γιατρό για τις σεξουαλικές απογοητεύσεις, τους φόβους, το άγχος και τις ανησυχίες σας. Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή για γενικά θέματα ή με έναν θεραπευτή που ειδικεύεται σε σεξουαλικές ανησυχίες για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Εάν δεν εντοπιστεί η αιτία, η θεραπεία και η εργασία σε δραστηριότητες που δεν ενισχύουν τις σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για να ανακαλύψετε γιατί η ευπάθεια και η εγγύτητα είναι τόσο φευγαλέα.