Shire: Πωλεί έναντι 2,4 δισ. δολ. το ογκολογικό τμήμα της στην Servier

Tην ογκολογική της μονάδα πωλεί στη γαλλική φαρμακευτική Servier, η βιοτεχνολογική Shire που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με μια συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολ.

Η δραστηριότητα της ογκολογίας της Shire περιλαμβάνει τα προϊόντα Oncaspar (pegaspargase), μια ουσία σε θεραπεία πολλαπλών παραγόντων για την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL) και τα δικαιώματα του π. αμερικανικού Onivyde (πεγκυλιωμένη λιποσωμική σύνθεση ιρινοτεκάνης), που αποτελεί μέρος θεραπευτικής αγωγής για μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος μετά από θεραπεία με γεμσιταβίνη.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης το Calaspargase Pegol (Cal-PEG), το οποίο βρίσκεται υπό αμερικανική επισκόπηση για τη θεραπεία ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και συνεργασίες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια του pipeline της εταιρίας για την ανοσολογία – ογκολογία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shire Flemming Ornskov χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «βασικό ορόσημο» για την επιχείρηση, η οποία δείχνει σαφώς την αξία που ενσωματώνεται στο χαρτοφυλάκιό της.

“Ενώ η ογκολογική μονάδα έχει επιτύχει υψηλή ανάπτυξη και κερδοφορία, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καίριας σημασίας για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Shire”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αξιολογεί το χαρτοφυλάκιό της “για ευκαιρίες περαιτέρω αξίας που θα ενισχύουν την εστίασή μας στις σπάνιες ασθένειες, με επιλεκτικές εκχωρήσεις μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων ».

Ο Ornskov σημείωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει τα έσοδα από την πώληση στους μετόχους μέσω μιας εγκεκριμένης εξαγοράς μετοχών από τους μετόχους, μετά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου πιθανής προσφοράς από την Takeda για την Shire.

Η Servier δήλωσε ότι η εξαγορά θα την βοηθήσει να επιτύχει το όραμά της να γίνει ένας «παγκόσμιος βασικός παίκτης» στην ογκολογία.

“Η εξαγορά αυτή μας επιτρέπει να εδραιώσουμε μια άμεση εμπορική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την παγκόσμια αγορά φαρμάκων παγκοσμίως, και να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων που διατίθενται στις περιοχές όπου είναι ήδη παρούσα η Servier. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτές τις θεραπείες σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο “, σχολίασε ο πρόεδρος του Ομίλου Servier Olivier Laureau.

Η Takeda έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να κάνει μια προσφορά για την Shire να ενισχύσει τους βασικούς θεραπευτικούς τομείς της. Μια απόφαση σχετικά με το αν η επιχείρηση θα υποβάλει προσφορά ή όχι θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 25 Απριλίου σύμφωνα με τον κανονισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.