Στη Βιοϊατρική ο Σωτήρης Μπερσίμης από σήμερα

Καθήκοντα Συμβούλου Διοίκησης αναλαμβάνει από σήμερα στη Βιοϊατρική, ο τ. πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης.

Μετά την παραίτησή του από τον Οργανισμό, ο κ. Μπερσίμης εξελέγη και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (από επίκουρος καθηγητής), όπου υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ από το 2010 και προσφέρει διδακτικό έργο ήδη από το 2001.

Σπούδασε Στατιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα. Η διδακτορική του μελέτη υποστηρίχθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ΠΕΝΕΔ 2001, ενώ έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα. Διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις στη “Διοίκηση της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας” από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και εξειδίκευση σε μια σειρά από αντικείμενα όπως “Διοίκηση, Marketing και Επικοινωνία” συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς διδάσκει “Στατιστική” στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και στο τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας, “Βιοστατιστική”, “Στατιστικό Έλεγχο Ποιότητας”, “Βιοστατιστική και Επιδημιολογία (Μεταπτυχιακό)” και “Κλινικές Δοκιμές (Μεταπτυχιακό)” στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης καθώς και “Επιχειρηματική Ευφυία / Επιχειρηματική Αναλυτική (Μεταπτυχιακό)” στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Εκτός του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κ.α. Επίσης, έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και την μεταδιδακτορική έρευνα έμπειρων ερευνητών. Παράλληλα, ανήκει στο συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) από το έτος 2006, διδάσκοντας εξειδικευμένα θέματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην “Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας”.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχαστικών μοντέλων επίβλεψης και ελέγχου διεργασιών (με έμφαση στην επιτήρηση ασθενειών, στην αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας, στην έγκαιρη διακοπή κλινικών δοκιμών, στην αξιολόγηση της ποιότητας, κτλ), με την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών επιχειρηματικής αναλυτικής (με έμφαση στην ανάπτυξη στατιστικής μεθοδολογίας για την βελτιστοποίηση επιχειρησιακών στρατηγικών σε περιβάλλον αβεβαιότητας) καθώς και με τη θεωρία ροών και σχηματισμών (με έμφαση στις εφαρμογές της στην βιομηχανία και στην υγεία).
Έχει συγγράψει περισσότερα από 60 επιστημονικά άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευθεί (ή έχουν υποβληθεί προς δημοσίευση) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.