Στυτική δυσλειτουργία: Στα σκαριά νέο τζελ με… δηλητήριο αράχνης

Το νέο βιάγκρα έρχεται από τη μακρινή Βραζιλία και από ένα συγκεκριμένο είδος αράχνης, το δάγκωμα της οποίας προκαλεί στα θύματα στύση τεσσάρων ωρών.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η… παρενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός αποτελεσματικού φαρμάκου ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία, που την τελευταία δεκαετία επηρεάζει πολλούς άνδρες όλων των ηλικιών, είτε ως συνέπεια συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, είτε ως απόρροια του στρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Minas Gerais στη Βραζιλία μελέτησαν ορισμένα είδη περιπλανόμενης αράχνης και είδαν ότι κάποιες χημικές ουσίες στο δηλητήριό τους έχουν αυτού του είδους την επίδραση. Απομόνωσαν, λοιπόν, τις τοξίνες και παρασκεύασαν ένα τζελ, το οποίο – όπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές – επέφερε παρατεταμένες στύσεις.

Ουσιαστικά έφτιαξαν μια συνθετική μορφή της τοξίνης, που εμπεριέχεται στο δηλητήριο, που βγάζει η αράχνη, όταν δαγκώνει, για να δοκιμάσουν τα αποτελέσματά της, με σκοπό να ξεπεράσουν την υψηλή τοξικότητα του δηλητηρίου. Σε δοκιμές σε ποντικούς και σε αρουραίους με στυτική δυσλειτουργία διαπιστώθηκε ότι το τζελ οδήγησε σε πρήξιμο του πέους, διάρκειας περίπου 60 λεπτών, όταν εφαρμόστηκε τοπικά στα γεννητικά όργανα.

Δεν υπήρξαν ενδείξεις δυσφορίας ή βλάβης και το φάρμακο είχε επιδράσεις καλύτερες από εκείνες της σιλδεναφίλης – της δραστικής ουσίας του Viagra – όταν χορηγήθηκαν σε συνδυασμό, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει εκεί που άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, η ένωση PnPP-19 θα μπορούσε να γίνει «μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας».

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Maria Elena de Lima δήλωσε στον βρετανικό τύπο: “Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην αγορά και να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο”.