Τα γούστα και οι ερωτικές προτιμήσεις αλλάζουν ως την ενηλικίωση σύμφωνα με μελέτη

Οι τρεις “κλασικές” κατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού, “ετεροφυλόφιλος”, “αμφιφυλόφιλος” και “ομοφυλόφιλος” δεν αρκούν για να περιγράψουν τα υπάρχοντα είδη σεξουαλικών προτιμήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μάλιστα τα γούστα και οι ερωτικές προτιμήσεις δεν παγιώνονται στην εφηβεία, όπως πίστευαν οι επιστήμονες παλαιότερα, αλλά αλλάζουν ως την ενηλικίωση.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Virginia Tech., με επικεφαλής την καθηγήτρια αναπτυξιακής υγείας Christine Kaestle, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research, ανέλυσε έρευνες από περίπου 12.000 μαθητές (μετα-ανάλυση).

Όπως διαπιστώθηκε, οι παραδοσιακές “ετικέτες”, που ορίζουν την εκάστοτε σεξουαλική ταυτότητα, δεν καταγράφουν το πλήρες φάσμα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και το εάν ένα άτομο προσελκύεται από το ίδιο ή από το αντίθετο φύλο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Οι σημαντικές αλλαγές στους σεξουαλικούς συντρόφους και στη σεξουαλική ταυτότητα διαρκούν σίγουρα ως τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής, κάτι, που, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι μια διαδικασία, που συνεχίζεται για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, επίσης, διαφορετικές αναπτυξιακές οδούς για τους άνδρες και για τις γυναίκες, καθώς η γυναικεία σεξουαλικότητα δεν είναι τόσο σταθερή με την πάροδο του χρόνου.

“Ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλές πτυχές της ζωής, όπως ποιος νιώθουμε ότι μας ελκύει, με ποιον κάνουμε σεξ και πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε”, εξηγεί η Dr Kaestle.

“Μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές έτειναν να επικεντρώνονται σε μία μόνο από αυτές τις πτυχές ή τις διαστάσεις για να κατηγοριοποιήσουν τους ανθρώπους. Ωστόσο αυτό είναι κάτι, που μπορεί να υπεραπλουστεύσει την κατάσταση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλος, αλλά παράλληλα να κάνει σεξ με άτομα του ίδιου φύλου”.

Τα νέα ευρήματα έδειξαν, εξάλλου, ότι τα αναπτυξιακά σεξουαλικά μοτίβα περιγράφονται καλύτερα σε εννέα κατηγορίες, οι οποίες διαφέρουν τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Για τους νέους άνδρες οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • ετεροφυλόφιλοι (87%)
  • ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι (3,8%)
  • αναδυόμενοι ομοφυλόφιλοι (2,4%)
  • με ελάχιστη σεξουαλική έκφραση (6,5%)

Για τις νέες γυναίκες οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • ετεροφυλόφιλες (73,8%)
  • ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλες (10,1%)
  • αναδυόμενες αμφιφυλόφιλες (7,5%)
  • αναδυόμενες ομοφυλόφιλες (1,5%)
  • με ελάχιστη σεξουαλική έκφραση (7%)

Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα και εμφάνισαν την μικρότερη αλλαγή στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να είναι ετεροφυλόφιλοι – σχεδόν εννέα στους δέκα, σε σύγκριση με λιγότερες από τις τρεις στις τέσσερις γυναίκες.

Οι άνδρες και οι γυναίκες στη μέση του φάσματος της σεξουαλικότητας, καθώς και εκείνοι των «αναδυόμενων» ομοφυλοφιλικών ομάδων, εμφάνισαν τις περισσότερες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, το 67% των γυναικών στην ομάδα “ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλες” ελκόταν και από τα δύο φύλα στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν οδεύοντας προς τα 30 χρόνια της ηλικίας, οπότε οι γυναίκες ανέφεραν ότι προσελκύονταν μόνο από το αντίθετο φύλο.

Συνολικά, οι γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερες αλλαγές στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου. Ήταν πιο πιθανό (μία στις έξι) να είναι αμφιφυλόφιλες.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ