Θέλετε να βελτιώστε τη σεξουαλική σας ζωή μετά τα 50; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

 

Μήπως το σεξ δεν σας δίνει πλέον ευχαρίστηση; Ή ακόμα χειρότερα, μηπως έχει γίνει επώδυνο;   Για πολλές γυναίκες πάνω από τα 50, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι κοινά. Μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσετε έναν αυξανόμενο αριθμό εμποδίων στο σεξ, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας και της συστολής του κόλπου ή ιατρικών παθήσεων όπως ο διαβήτης και το επιπλέον βάρος.

Και αυτά, δεν συμβαίνουν μονο σε εσάς.  Η γυναικολόγος Dr. Katie Propst, MD, δίνει συμβουλές για να σας βοηθήσει να   ξεπεράσετε τις δυσκολίες, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή μέχρι και τα 70 και τα 80.

Λίπανση και ενυδάτωση

Ο κόλπος μπορεί να γίνει πιο στενός εάν δεν είστε σεξουαλικά ενεργή, επομένως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη λειτουργία (αποφεύγοντας την κολπική ατροφία ) είναι να συνεχίσετε να κάνετε σεξ. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα και αν αυτό δεν επαρκεί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα. Τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους συνουσίας και μια ενυδατική κρέμα για τον κόλπο είναι σαν μια ενυδατική κρέμα για το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα σας. Το χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση εάν αντιμετωπίζετε ξηρότητα. Ορισμένα ενυδατικά παρασκευάζονται και για τους δύο σκοπούς και θα το αναφέρουν στη συσκευασία

Για να αποφύγετε την ευαισθησία σε οποιοδήποτε προϊόν, φροντίστε να χρησιμοποιείτε λιπαντικά και ενυδατικά με βάση το νερό και χωρίς άρωμα. Και φροντίστε να αποφύγετε το πλύσιμο καθώς μπορεί να στεγνώσει.

Πάρτε χρόνο και χαλαρώστε

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο της κολπικής ξηρότητας, αφήστε πολύ χρόνο για διέγερση – απολαύστε αυτό το παιχνίδι. Και πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις με τον σύντροφό σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν από το σεξ για να χαλαρώσετε τους μυς σας και να προετοιμαστείτε για οικειότητα.

Η Δρ Propst σημειώνει επίσης ότι το άγχος μπορεί συχνά να εκτροχιάσει τη σεξουαλική σας ζωή. “Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι, αλλά αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε σε «στενή επαφή» με τον σύντροφό σας, πρέπει βρείτε χρόνο για αυτόν” λέει, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει προγραμματισμό ημερομηνιών ή αφαίρεση χρόνου από άλλα πράγματα για να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η σημαντική επαφή.

Εξετάστε την υγεία και τα φάρμακά σας

Η Δρ Propst λέει ότι μπορεί συχνά να είναι η συνολική υγεία ή μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που μειώνει τη λίμπιντο σας. Μερικές φορές ο έλεγχος των φαρμάκων σας και η προσαρμογή των δόσεων σας ή η αλλαγή των φαρμάκων που παίρνετε θα σας βοηθήσουν. Ένας κλινικός γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει φάρμακα όπως κολπικά οιστρογόνα χαμηλής δόσης για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εάν τα λιπαντικά και τα ενυδατικά δεν είναι αποτελεσματικά. Εάν το οιστρογόνο δεν βοηθήσει, υπάρχουν άλλα φάρμακα και θεραπείες που βοηθούν στην ταλαιπωρία.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπό έλεγχο τυχόν προβλήματα υγείας, κοιμηθείτε αρκετά και αποφύγετε το αλκοόλ. Εάν έχετε αυξημένος βάρος, καλό είναι να εστιάσετε σε αύξηση της σωματικής άσκησης και μια υγιεινή διατροφή.  Δεν είναι πάντα εύκολο σ’αυτή την ηλικία να χάσετε βάρος, αλλά αν κινηθείτε θα αισθανθείτε καλύτερα και θα έχετε ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας

Εστίαση στην επικοινωνία και την οικειότητα. Λάβετε υπόψη ότι το να μιλάτε για σεξ πρέπει να είναι το ίδιο με το να μιλάτε για οποιοδήποτε προκλητικό ζήτημα σε μια σχέση. Η Δρ Propst προτείνει να περιγράψετε πώς αισθάνεστε για συγκεκριμένες καταστάσεις.

«Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε αν υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας ή στη σχέση σας που σας εμποδίζουν να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας. Η έλλειψη επιθυμίας σχετίζεται συχνά με ζητήματα σχέσεων “, λέει. Και προσθέτει «τα εμπόδια στις σχέσεις τείνουν να επηρεάζουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες όταν πρόκειται για σεξ. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μόνοι σας λύσεις, ένας θεραπευτής μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει και τον σύντροφό σας.»

Γίνετε δημιουργικές

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις περιορίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τότε θα πρέπει τα ζευγάρια να γίνουν πιο δημιουργικά. Δοκιμάστε διαφορετικές σεξουαλικές θέσεις, δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το μασάζ, διαφορετικούς τύπους λιπαντικών και σεξουαλικά παιχνίδια. Απολαύστε την οικειότητα αυτών των εναλλακτικών λύσεων και θυμηθείτε να γελάσετε. Και μην αποθαρρύνεστε εάν δεν συμφωνείτε σε όλα – προσπαθήστε να βρείτε κάτι που και οι δύο αποδέχεστε ως διασκεδαστικό ή ενδιαφέρον να δοκιμάσετε.

Συζητήστε με το γιατρό σας

Μερικές φορές οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται άβολα να μιλούν για θέματα σεξουαλικότητας όταν βλέπουν τον γυναικολόγο τους, αλλά μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε μια πραγματική συνομιλία με το γιατρό σας.