Τι χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για αντισύλληψη;

Οι πρόγονοί μας θα προσπαθούσαν σχεδόν οτιδήποτε για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη, από τα κακά ζώα και τα δηλητηριώδη φίλτρα, μέχρι τα εσπεριδοειδή.  Προτού η σύγχρονη ιατρική μάς δώσει λύσεις, όπως το χάπι και το προφυλακτικό, τα ζευγάρια κατέφευγαν σε πιο ασυνήθιστες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων.

Ζώνη αγνότητας

Οι σιδερένιες ζώνες αγνότητας με κλειδαριά και κλειδί συνδέονται συχνά με μεσαιωνικές συσκευές βασανιστηρίων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν δημοφιλείς μέχρι το 1800. Τα περιοδικά μόδας τα διαφήμιζαν ως άμυνα κατά του βιασμού. Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι γυναίκες στην Αγγλία και τη Γαλλία εισέρχονταν στο εργατικό δυναμικό σε αριθμούς ρεκόρ, και μερικές αγόρασαν τα άβολα σώβρακα για να αποτρέψουν τις σεξουαλικές επιθέσεις. Οι άντρες ήθελαν μερικές φορές οι σύντροφοί τους να τα φορούν για να αποτρέψουν την απάτη και τον αυνανισμό.

Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Το να φοράτε μέταλλο μπορεί να είναι επιβαρυντικό, αλλά το να πίνετε είναι εντελώς επικίνδυνο. Πριν από χιλιάδες χρόνια, μερικές Κινέζες έπιναν υγρό μόλυβδο και υδράργυρο ως αντισυλληπτικό. Είχε τρομερές παρενέργειες όπως στειρότητα, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλική βλάβη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο.

 

Πηδηματάκια και Νερό

Ο Soranus (Σορανός)  ένας Έλληνας γυναικολόγος του 2ου αιώνα είπε στις γυναίκες να πηδούν προς τα πίσω επτά φορές μετά το σεξ και να πίνουν το νερό που χρησιμοποιούσαν οι σιδηρουργοί για να ψύχουν το μέταλλό τους. Ακόμη και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μερικές γυναίκες προσφέρθηκαν εθελοντικά να εργαστούν με μόλυβδο σε εργοστάσια με την ελπίδα να γίνουν στείρες.

Το προφυλακτικό

Η πρώτη αναφορά σε προφυλακτικό χρονολογείται από το 3000 π.Χ., όταν ο βασιλιάς Μίνωας της Κρήτης (από την Ιλιάδα του Ομήρου ) χρησιμοποίησε την κύστη μιας κατσίκας για να προστατεύσει τη γυναίκα του από τα «φίδια και τους σκορπιούς» στο σπέρμα του.  Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν επίσης λινά, έντερα προβάτου και κύστεις ψαριών.

Αναψυκτικό!

Πολύ πριν από την πιο πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια «Μοιραστείτε μια κόκα κόλα», μερικές γυναίκες θα άνοιγαν ένα κουτάκι για ένα διαφορετικό είδος αναψυκτικού. Και το 1985, ερευνητές του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι η σόδα σκότωσε μερικά σπερματοζωάρια σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Καθαριστικό!

Το Lysol απολυμαίνει τα χερούλια των θυρών και τους πάγκους.   Το οικιακό απολυμαντικό κάποτε διαφημιζόταν ως ντους για να αποτρέψει τη μόλυνση και την οσμή. Για να παρακάμψουμε τον νόμο Comstock του 1873, ο οποίος απαγόρευε «ανήθικα αντικείμενα», ο έλεγχος των γεννήσεων μεταμφιέστηκε και πωλήθηκε ως προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφημιστική καμπάνια έκανε το σαπούνι Lysol το αντισυλληπτικό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.   Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προκάλεσε φλεγμονή και κάψιμο. Μερικές γυναίκες μάλιστα πέθαναν από αυτό.

Μαγικά και ξόρκια

Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, γιατί να μην πιστέψετε λίγη στα μαγικά ξόρκια και τα φίλτρα; Στον Μεσαίωνα, μερικοί άνθρωποι φορούσαν φυλαχτά από κερί μουλαριού, όρχεις νυφίτσας και ένα κόκκαλο από τη δεξιά πλευρά μιας μαύρης γάτας. Δεν θα μπορούσε να βλάψει, σωστά;

Τα “φράγματα” του σπέρματος

Πολύ πριν από το διάφραγμα, μερικές γυναίκες έφτιαχναν ακατέργαστα φράγματα σπέρματος με περίεργα υλικά:

  • Οι αρχαίοι Ινδοί και Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα κακά των «μυστικών» ζώων όπως οι κροκόδειλοι και οι ελέφαντες. Και χάρη στην υψηλή οξύτητά του, μπορεί να λειτούργησε πραγματικά.
  • Οι Αφρικανοί έφτιαχναν βύσματα από ψιλοκομμένο γρασίδι ή ύφασμα.
  • Ιάπωνες ιερόδουλες χρησιμοποίησαν ιστό από μπαμπού.
  • Γυναίκες από το Ισλάμ αλλά και Ελληνίδες βάζανε μαλλί.
  • Οι Σλάβοι χρησιμοποιούσαν λινά κουρέλια.
  • Οι Εβραίες τύλιξαν ένα θαλάσσιο σφουγγάρι με μετάξι και προσέδεσαν ένα κορδόνι σε αυτό.

Φρέσκο ​​λεμόνι

Ο θρυλικός Καζανόβα φέρεται να ζήτησε από τους εραστές του να χρησιμοποιήσουν μισά λεμόνι, επειδή τα υψηλά επίπεδα οξύτητας μπορούν να σκοτώσουν το σπέρμα. Η ιδέα ότι οι κυρίες θα εξέταζαν ακόμη και αυτή την επιλογή είναι απόδειξη της γοητείας του.

 

Μητρότητα εναντίον Μητέρας Φύσης

Μία από τις πρώτες συνταγές για τον έλεγχο των γεννήσεων ήταν σε ένα φύλλο παπύρου από την Αίγυπτο το 1550 π.Χ. Απαιτεί ένα ταμπόν φτιαγμένο από μαλλί σπόρων εμποτισμένο με αλεσμένο αγκάθι, χουρμάδες και μέλι.

 

αντισύλληψη