Τι είναι η Ασεξουαλικότητα;

Η ασεξουαλικότητα είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός στον οποίο κάποιος βιώνει ελάχιστη έως καθόλου σεξουαλική έλξη προς τους άλλους. Μπορεί επίσης να έχουν ελάχιστη έως καθόλου επιθυμία να έχουν σεξουαλικές επαφές, γενικά. Τούτου λεχθέντος, κάθε ασεξουαλικό άτομο είναι διαφορετικό στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη σεξουαλική οικειότητα.

Για παράδειγμα, κάποιοι βιώνουν ρομαντική έλξη, αλλά δεν έχουν επιθυμία για σεξουαλική οικειότητα, και κάποιοι μπορεί να θέλουν να κάνουν σεξ ή να αυνανιστούν, αλλά να μην ελκύονται πλήρως από τους άλλους. Επίσης, κάποιοι μπορεί να εμπλακούν σεξουαλικά με άλλους ή με τον εαυτό τους, αλλά μπορεί να μην αισθάνονται ευχαρίστηση όταν το κάνουν. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Η ασεξουαλικότητα δεν θεωρείται το ίδιο με την αποχή από το σεξ για θρησκευτικούς ή φιλοσοφικούς λόγους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί σεξουαλική έλξη, αλλά απλώς δεν γίνεται πράξη.

Η Ασεξουαλικότητα θεωρείται επιλογή;

Υπάρχουν δύο βασικές φιλοσοφίες σχετικά με την ασεξουαλικότητα. Το πρώτο είναι ότι είναι σεξουαλικός προσανατολισμός με τον ίδιο τρόπο που η ετεροφυλοφιλία και η ομοφυλοφιλία είναι προσανατολισμοί. Η LGBTQ+ κοινότητα αναγνωρίζει την ασεξουαλικότητα ως δικό της προσανατολισμό.

Η δεύτερη φιλοσοφία είναι ότι κάποιος βιώνει μια φυσιολογική ανωμαλία, όπως χαμηλά επίπεδα λίμπιντο ή Διαταραχή Υποενεργού Σεξουαλικής Επιθυμίας (HSDD).

Τελικά, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το τι προκαλεί κάποιον να έχει ασεξουαλικό προσανατολισμό και είναι πάντα η καλύτερη πρακτική να σεβόμαστε τη σεξουαλική ταυτότητα οποιουδήποτε.

Πώς να μάθετε εάν είστε ασεξουαλικός

Μερικές φορές η ασεξουαλικότητα ενός ατόμου δεν είναι αμέσως εμφανής στον εαυτό τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν συζητείται τόσο ευρέως όσο η ετεροφυλοφιλία ή η ομοφυλοφιλία, και έτσι υπάρχει έλλειψη κατανόησης γύρω από το θέμα. Μερικοί δεν συνειδητοποιούν καν ότι η ασεξουαλικότητα υπάρχει ως σεξουαλικός προσανατολισμός.

Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αναγνωρίσει ότι είναι λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος, ή τρανς,  ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί προσεκτική ενδοσκόπηση πριν αναγνωρίσει τη δική του ασεξουαλικότητα.

Για να προσδιορίσετε εάν μπορεί να είστε άφυλος ή όχι, σκεφτείτε εάν έχετε βιώσει κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Μπορείτε να δείτε ότι οι άλλοι είναι ελκυστικοί, αλλά σπάνια (αν ποτέ) βιώνετε σεξουαλική έλξη απέναντί ​​τους
  • Έχετε ελάχιστη έως καθόλου επιθυμία να συμμετάσχετε σε σεξουαλικές επαφές με άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ρομαντικού σας συντρόφου
  • Έχετε ελάχιστη έως καθόλου επιθυμία να αυνανιστείτε
  • Συμμετέχετε σε σεξουαλική οικειότητα, αλλά δεν το απολαμβάνετε
  • Συμμετέχετε σε σεξουαλική οικειότητα, αλλά σπάνια την ξεκινάτε
  • Σπάνια σκέφτεστε το σεξ
  • Δεν βρίσκετε τη σεξουαλική οικειότητα – ή ακόμα και τη σκέψη της –  συναρπαστική, ενδιαφέρουσα ή σημαντική
  • Έχετε ελάχιστη έως καθόλου επιθυμία να εμπλακείτε ακόμη και σε μια ρομαντική σχέση
  • Έχετε νιώσει έναν συνδυασμό οποιουδήποτε από τα παραπάνω για μια συνεχή χρονική περίοδο, ίσως από την εφηβεία

Πώς να εξηγήσετε την Ασεξουαλικότητα σας

Δεν οφείλετε εξήγηση για τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό σε κανέναν. Ομως, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να μιλήσετε σε κάποιον για τη σεξουαλικότητά σας.  Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να συζητήσετε τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό σε μια ρομαντική σχέση, με τους στενότερους φίλους σας ή με μέλη της οικογένειας. Εάν επιθυμείτε να εξηγήσετε την ασεξουαλικότητα σας σε κάποιον, η καλύτερη προσέγγιση είναι η ειλικρίνεια, ειδικά επειδή πολλοί δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον όρο.

Εξηγήστε ακριβώς τι νιώθετε και τι δεν αισθάνεστε. Εάν μιλάτε με έναν ρομαντικό σύντροφο, να είστε ξεκάθαροι για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας σχέση.  Κάθε ασεξουαλικό άτομο είναι διαφορετικό. Είναι χρήσιμο να σκέφτεστε την ασεξουαλικότητα ως ένα φάσμα και να εξετάζετε εάν εμπίπτετε κάπου σε αυτό το φάσμα, αντί να ταιριάζετε σε έναν ακριβή ορισμό.

ασεξουαλικότητα