Τι μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών επαφών

Η… παραδοσιακή συζήτηση για τη μελισσούλα και για το λουλουδάκι, που επιλέγουν να κάνουν πολλοί γονείς με τα παιδιά τους, σε μια προσπάθεια να τους μιλήσουν για το σεξ, μάλλον τα ωθεί να ξεκινήσουν νωρίτερα τις ερωτικές επαφές.

Αυτό έδειξε, μεταξύ άλλων, ανασκόπηση 30 χρόνων έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Ειδικότερα φάνηκε ότι οι γονικές συμβουλές σε εφήβους μάλλον τονώνουν το ενδιαφέρον των παιδιών για το σεξ περισσότερο από ό,τι αν δεν μίλαγαν με τους γονείς τους.

Επιπλέον αυτές οι κουβέντες τους επηρεάζουν λιγότερο από την πίεση, που υφίστανται από τους συμμαθητές τους, από την αντίληψη περί της ελκυστικότητάς τους και από τη δημοφιλία τους, στο να καθορίσουν πότε οι νεαροί ενήλικες θα κάνουν σεξ για πρώτη φορά.

Αν μη τι άλλο, πάντως, φάνηκε ότι τέτοιες συζητήσεις τείνουν να οδηγούν σε καλύτερη χρήση του προφυλακτικού και γενικά σε πιο ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 31 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 12.400 παιδιά, ηλικίας από 9 έως 18 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη.

Η Dr Laura Widman, η οποία βοήθησε την έρευνα στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: «Οι άνθρωποι μελετούν τις παρεμβάσεις της σεξουαλικής υγείας, που βασίζονται σε γονείς για δεκαετίες, αλλά θέλαμε να μάθουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές, τελικά, καθώς και αν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που τις καθιστούν πιο αποτελεσματικές».

 

σεξ για πρώτη φορά