Τι να κάνετε εάν ο σύντροφός σας έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ

Σύμφωνα με έρευνες, η σεξουαλική ικανοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις υγιείς σχέσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού καθώς και την ατομική σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.   Κάθε σχέση μπορεί να περάσει μια “ξηρή” περίοδο, όταν ο σύντροφός ξαφνικά ενδιαφέρεται λιγότερο σεξ από ό,τι στην αρχή.

Συχνά, μία παρατεταμένη και ανεξήγητη αδιαφορία για το σεξ μπορεί να είναι επιβλαβής για μια σχέση και τη γενική ευημερία και των δύο συντρόφων.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης και αμφιβολίας για τον εαυτό σας, αλλά μπορεί επίσης να σας αφήσει να αναρωτιέστε εάν αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σας βήμα προς έναν γάμο χωρίς σεξ.

Δεν είναι μια εντελώς αβάσιμη ανησυχία. Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός του σεξ που κάνουν οι άνθρωποι μειώνεται.

Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε ένα ξηρό διάστημα είναι “πολύ μεγάλο”. Πολλά από αυτά εξαρτώνται από την ηλικία του ζευγαριού, πόσο καιρό είναι μαζί και ποιο είναι το συνηθισμένο μοτίβο του σεξ.

Εκτός εάν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, οποιαδήποτε συζήτηση για την έλλειψη σεξ μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ενοχής, θυμού, ενοχής ή αμηχανίας, υποχωρώντας αντί να προωθήσει μια λύση.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για την μείωση της σεξουαλικής ορμής και της οικειότητας;

Η μείωση της σεξουαλικής ορμής και της οικειότητας τείνουν να είναι κοινά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική οικειότητα αρχίζει να μειώνεται περίπου στην ηλικία των 45 ετών και συνεχίζεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Είναι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ. Έτσι, ενώ μπορείτε να υποθέσετε ότι ο σύντροφός σας έχει σχέση , είναι ομοφυλόφιλος ή απλώς έχει χάσει το ενδιαφέρον σας για εσάς, πρέπει να είστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της  χαμηλής λίμπιντο  (απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας), της υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων) και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το καθένα μπορεί να έχει σωματικά και ψυχολογικά αίτια, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται.

 Με την κατανόηση της διαφοράς, μπορείτε να προσεγγίσετε το πρόβλημα πιο αντικειμενικά και να αποφύγουν πολλές από τις συναισθηματικές επιπτώσεις.

Πιθανές αιτίες:

Χαμηλή λίμπιντο:  η μείωση της σεξουαλικής ορμής που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να οφείλεται σε στρες, κατάθλιψη, στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα ορμονικά, πόνος στα γεννητικά όργανα, χρόνια νόσος, φάρμακα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα σχέσεων.

Διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD):  η απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι ο πιο κοινός τύπος σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των γυναικών, επηρεάζοντας το 8,9% των γυναικών μεταξύ 18 και 44 ετών, 12,3% μεταξύ 45 και 64 ετών και 7,4% άνω των 65 ετών.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία: περιλαμβάνει οποιοδήποτε πρόβλημα που εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης που εμποδίζει το άτομο ή ένα ζευγάρι να έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.   Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με την επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό ή τον πόνο.

Οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, την καθυστερημένη εκσπερμάτιση και την πρόωρη εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες, οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπαρκή λίπανση κατά τη σεξουαλική επαφή, αδυναμία χαλάρωσης των κολπικών μυών για να επιτραπεί η σεξουαλική επαφή.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Εάν ο σύντροφός σας δεν γνωρίζει τι προκαλεί το πρόβλημα, αλλά αναγνωρίζει την ύπαρξή του, προτείνετε μια φυσική εξέταση με τον οικογενειακό γιατρό. Η χαμηλή λίμπιντο είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας αδιάγνωστης ιατρικής κατάστασης (όπως χαμηλή τεστοστερόνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υποθυρεοειδισμός ή διαβήτης) ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια και ορισμένα φάρμακα για τον προστάτη). 10
  • Εάν ο σύντροφός σας είναι απρόθυμος να συζητήσει το θέμα , πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη και να μην πάρετε τα πράγματα προσωπικά. Στην τελική, δεν πρόκειται για την αποτυχία του συντρόφου σας. Είναι απλά ότι και οι δύο πρέπει να οικειοποιηθείτε το πρόβλημα ως ζευγάρι. Αναλαμβάνοντας το προβάδισμα —και προτείνοντας συμβουλευτική, εάν χρειάζεται— μπορείτε να φέρετε το θέμα στο φως και να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία για να ενισχύσετε, αντί να πληγώσετε, τη σχέση.
  • Εάν ο σύντροφός σας είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πρόβλημα (όπως άγχος στη δουλειά ή αίσθημα κούρασης όλη την ώρα), συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση. Επικεντρωθείτε στη σταδιακή αλλαγή και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν χρειάζεται. Και μην διστάσετε να προτείνετε θεραπεία.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος σχέσης – είτε είναι σεξουαλικό, οικονομικό ή συναισθηματικό – είναι μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός. Πάρτε το χρόνο σας, να είστε υπομονετικοί και, εάν χρειάζεται, αναζητήστε συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας παραμένουν ανέπαφα.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι επιδόσεις έχουν στο σεξ οι 50άρηδες; Μυστικά και προκλήσεις

 

σεξουαλική επιθυμίασεξουαλική συμπεριφοράσεξουαλικη υγειαζευγάρια και σεξενδιαφέρον για σεξ