Τι προκαλεί χαμηλή σεξουαλική επιθυμία;

Αυτό που συνιστά «χαμηλή» (ή υποδραστήρια) σεξουαλική επιθυμία είναι σχετικό. Οι σύντροφοι που χρησιμοποιούν ως πρότυπο σύγκρισης τον βαθμό σεξουαλικής επιθυμίας που βιώνουν νωρίς σε μια σχέση μπορεί να χαρακτηρίσουν ως πρόβλημα την πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας και δραστηριότητας που συχνά συνοδεύει τις μακροχρόνιες συνεργασίες.

Περαιτέρω, ένα άτομο που βιώνει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία που είναι προβληματική σε σχέση με έναν σύντροφο μπορεί να μην έχει καμία διαφορά στην επιθυμία με διαφορετικό σύντροφο. Αυτό που χαρακτηρίζεται ως χαμηλή λίμπιντο ενός συντρόφου μπορεί να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια μια υπερκινητική σεξουαλική ορμή στον άλλο σύντροφο. Η σεξουαλική επιθυμία και η ανταπόκριση συνήθως διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και οι υποθέσεις σχετικά με τη σεξουαλική ισοδυναμία μπορεί να υποδηλώνουν λανθασμένα την ύπαρξη διαταραχής υποκινητικής επιθυμίας.

Τι προκαλεί χαμηλή σεξουαλική επιθυμία;

  • Η μόνη μεγαλύτερη ψυχολογική αιτία της υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να είναι η κατάθλιψη.
  • Η κούραση είναι επίσης μια αιτία αλλά και ένας πολύ αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή.
  • Τα άτομα που έχουν προβλήματα εικόνας σώματος μπορεί επίσης να εμφανίσουν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
  • Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι μια καθιερωμένη και κοινή παρενέργεια της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι άνθρωποι συνήθως διαφέρουν ως προς τον βαθμό σεξουαλικής τους όρεξης . Δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο σεξουαλικής επιθυμίας και η επιθυμία διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο αλλά και για το ίδιο άτομο κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά παράπονα μεταξύ των ζευγαριών είναι η ανισότητα στη σεξουαλική επιθυμία. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να είναι χαμηλή για διάφορους λόγους, πολλοί από αυτούς ψυχολογικούς και διαπροσωπικούς. Αλλά αυτό δεν το κάνει απαραίτητα διαταραχή. Γίνεται διαγνώσιμη πάθηση μόνο όταν μειώνει την ποιότητα της ζωής κάποιου και δημιουργεί στενοχώρια ή όταν προκύπτει μια ανισότητα στις σεξουαλικές ορμές των συντρόφων, που εξελίσσεται σε ζήτημα ανεπίλυτης διαμάχης στη σχέση.

Η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να προκύψει τόσο από προβλήματα σχέσης όσο και να τα προκαλέσει. Η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί επίσης να αναστείλει τη σεξουαλική επιθυμία αργότερα στη ζωή.

Θεραπεία της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας

Πρέπει πρώτα να αποκλειστούν φυσικές αιτίες χαμηλής λίμπιντο, όπως αλλαγές στις ενδοκρινικές ορμόνες. Τις περισσότερες φορές, οι αιτίες της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας δεν θα αποκαλυφθούν με ιατρικές ή εργαστηριακές εξετάσεις.

Μερικές φορές, η καλύτερη θεραπεία για τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία σε κάθε σύντροφο είναι η παροχή συμβουλών—για την επίλυση φανερών συγκρούσεων, κρυφών μνησικακιών, αγώνων εξουσίας ή άλλων διαπροσωπικών φραγμών στο ερωτικό ενδιαφέρον.

Δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι μια συχνή αιτία μειωμένης επιθυμίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η θεραπεία της κατάθλιψης είναι ένας άλλος σημαντικός δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων επιθυμίας.

Οι ψυχολογικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί όχι μόνο να είναι πιο αποτελεσματικές από τη φαρμακοθεραπεία στην ανακούφιση της κατάθλιψης, αλλά επίσης δεν παρεμβαίνουν στη λίμπιντο, όπως κάνουν πολλά ψυχοδραστικά φάρμακα.

χαμηλή σεξουαλική επιθυμία