Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να κάνετε σεξ: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι άνθρωποι περνούν από ξηρές περιόδους για πολλούς λόγους. Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν είναι σε σχέση προτιμούν να περιμένουν μέχρι να βρουν το κατάλληλο άτομο. Η έλξη μεταξύ του ζευγαριού μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας. Άλλες φορές, οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να κάνουν σεξ. Λοιπόν, τι συμβαίνει όταν δεν κάνετε σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα;

  1. Ανοσοποιητικό σύστημα: Το τακτικό σεξ βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προετοιμάζει το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Αυτό σημαίνει ότι το λιγότερο συχνά σεξ μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές ασθένειες.
  2. Μπορεί να νιώθετε πιο έντονο στρες και κατάθλιψη: Το σεξ δεν είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλά εκείνη τη στιγμή μόνο – μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση για όλη τη μέρα και να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά κάθε δυσκολία και αναποδιά.
  3. Είναι πιθανό να αρρωσταίνετε συχνότερα: Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes-Barre έχει βρει πως οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά έρωτα έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα IgA (εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α), ενός αντισώματος που βοηθά την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στους παθογόνους ιούς.
  4. Κινδυνεύετε περισσότερο από καρκίνο του προστάτη: Η συχνή εκσπερμάτωση προστατεύει τους άντρες από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Σχετική έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναφέρει πως ο κίνδυνος να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη ήταν περίπου 20% χαμηλότερος για τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα, σε σχέση με τους άνδρες που περιορίζονταν σε 4 έως 7 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πώς λειτουργεί αυτή η σύνδεση, θεωρούν όμως ότι πιθανώς ο προστάτης να συσσωρεύει καρκινογόνες ουσίες οι οποίες αποβάλλονται με την εκσπερμάτωση.
  5. Θα μειωθεί η ερωτική σας επιθυμία: Όταν σταματήσετε να κάνετε σεξ σταδιακά θα μειωθεί η ερωτική σας επιθυμία (libido) οπότε θα σταματήσει και να σας λείπει η ερωτική επαφή. Οι άντρες που σταματάνε να κάνουν έρωτα έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους. Και η ορμονική αυτή αντίδραση πυροδοτεί έναν αρνητικό φαύλο κύκλο.
  6. Υγεία του κόλπου: Το σεξ μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα μπορεί να είναι άβολο. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διεγερθεί το γυναικείο σώμα και να παράγει αρκετή λίπανση για να κάνει το σεξ εύκολο και άνετο. Το τακτικό σεξ ή ο αυνανισμός μπορεί να διατηρήσει τους ιστούς του κόλπου σας υγιείς βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
  7. Υγεία σχέσεων: Για πολλά ζευγάρια, η τακτική σεξουαλική επαφή είναι ένας σημαντικός τρόπος διατήρησης του δεσμού τους. Το τακτικό σεξ επίσης συχνά οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία. Γενικά, τα ζευγάρια που κάνουν σεξ πιο συχνά αισθάνονται πιο συναισθηματικά δεμένα και συνδεδεμένα σε σύγκριση με εκείνα που το κάνουν λιγότερο συχνά.

 

Τα οφέλη του να μην κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν σεξ για διάφορους λόγους. Κάποιοι δεν το απολαμβάνουν ή δεν τους ενδιαφέρει. Άλλοι θεωρούν ότι αποσπά την προσοχή από τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά. Αν και το σεξ μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, το να μην κάνετε σεξ έχει επίσης οφέλη. Μερικές από τις θετικές παρενέργειες της μη σεξουαλικής επαφής για μεγάλο χρονικό διάστημα περιλαμβάνουν:

  1. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για να μείνετε έγκυος: Αν και υπάρχουν πολλές πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων που είναι διαθέσιμες σήμερα, ο μόνος 100% απόλυτος, πιο σίγουρος τρόπος για να μην μείνετε έγκυος είναι να μην κάνετε σεξ.
  2. Έχετε λιγότερες πιθανότητες να πάθετε ουρολοίμωξη: Φυσικά, η μη σεξουαλική επαφή θα μειώσει δραστικά τις πιθανότητές σας να πάθετε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά η αποχή από το σεξ καθιστά επίσης λιγότερο πιθανό να πάθετε ουρολοίμωξη.
  3. Γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας: Μερικές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στην ευχαρίστησή τους όταν κάνουν σεξ με κάποιον άλλο. Το να περάσετε ένα ξόρκι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταλάβετε τι απολαμβάνετε με τον αυνανισμό . Εάν αποφασίσετε να είστε ξανά σεξουαλικά ενεργοί, μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με έναν σύντροφο για να κάνετε το σεξ ακόμα πιο ευχάριστο.
  4. Μπορείτε να έχετε χώρο που χρειάζεστε τόσο πολύ: Η αποχή από το σεξ μπορεί να σας δώσει χρόνο να εστιάσετε σε μεγάλα συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Μερικές φορές η αποχή από το σεξ είναι απαραίτητη μετά από ασθένεια ή ιατρική διαδικασία και κάτι τέτοιο μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.

Το να μείνετε χωρίς σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μια απογοητευτική εμπειρία εάν προτιμάτε να είστε σεξουαλικά ενεργοί. Ωστόσο, μια περίοδος αποχής μπορεί να είναι μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και αγάπη προς τον εαυτό σας. Εάν είστε σύντροφος και διαπιστώσετε ότι η έλλειψη σεξ επηρεάζει τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, μια σοβαρή συζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι χρειάζεστε σε μια σχέση για να νιώσετε ικανοποιημένοι.

Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ή να διατηρήσει την υγεία σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε σεξ για να είστε υγιείς ή να παραμείνετε υγιείς.

ζευγάρια και σεξενδιαφέρον για σεξοφέλη του σεξκαλύτερο σεξαποχή από το σεξΣεξουαλική επαφή