Το… ταξίδι “σκοτώνει” το σπέρμα των στείρων ανδρών

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σπέρμα των στείρων ανδρών είναι εξίσου υγιές με εκείνο των γόνιμων ανδρών, ενώ βρίσκεται ακόμη στους όρχεις. Αλλά από τη στιγμή που ξεκινάει το “ταξίδι” του έξω από το σώμα, μπορεί να καταστραφεί, κάτι που υποδηλώνει ότι κάτι παράξενο και τοξικό συμβαίνει κατά την… ηρωική του έξοδο…

Η νέα έρευνα, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ουρολογικού Συνεδρίου, που γίνεται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη, δίνει ελπίδες σε άνδρες, που προσπαθούν να γίνουν πατέρες, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη μελέτη άλλης μιας αιτίας της ανδρικής υπογονιμότητας.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, σύμβουλος ουρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, Jonathan Ramsay, δήλωσε: “Όταν εξετάσαμε το σπέρμα, μετά την εκσπερμάτιση, διαπιστώσαμε ότι η έκταση της βλάβης του DNA ήταν πολύ μεγαλύτερη στους στείρους άνδρες από ό,τι στους γόνιμους, 40% και 15% αντίστοιχα.

Δεν ήταν έκπληξη αυτό για μας. Αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν όταν είδαμε πως, όταν εξετάσαμε το σπέρμα, που λήφθηκε απευθείας από τους όρχεις των στείρων ανδρών, διαπιστώσαμε ότι ήταν παρόμοιας ποιότητας με εκείνη του γόνιμου σπέρματος, που προήλθε από την εκσπερμάτιση”.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι Βρετανοί ερευνητές έλαβαν δείγματα σπέρματος από 63 στείρους άνδρες.

Όλοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε ανεπιτυχή θεραπεία γονιμότητας, με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI), όπου το απλό σπέρμα εξάγεται, για να εγχυθεί στη συνέχεια σε ένα ωάριο και το γονιμοποιημένο ωάριο με τη σειρά του να εισαχθεί στη μήτρα της γυναίκας, που επιδιώκει να γίνει μητέρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες έχει ρόλο στην πλειοψηφία των βλαβών του DNA του σπέρματος, αφού “χτυπά” το σπέρμα μόλις βγει από τους όρχεις.

Ένα τέτοιο στρες μπορεί να συμβεί λόγω των κακών συνηθειών του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ ή η καθιστική ζωή, ενώ ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος Crohn μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν βλάβη.