Αν και με καθυστέρηση, μειώθηκαν στους 300 οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού

Μετά από αρκετούς μήνες φαίνεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ λόγω της επιδημίας είναι κατειλημμένες σε ποσοστό κάτω του 50%

Στους 300 ανέρχονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, δηλαδή 20 λιγότεροι σε σχέση με προχθές Τρίτη. Με βάση αυτόν τον αριθμό διαπιστώνεται ότι τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται λόγω της επιδημίας, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει την σταθερή τάση αναχαίτισης της επιδημίας. 

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αποτελεί καίριο δείκτη όσον αφορά στην εξέταση της επιδημιολογικής εικόνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ο αριθμός αυτός αποτυπώνει αντικειμενικά την πίεση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και με βάση την εξέλιξή του λαμβάνονται και αποφάσεις οι οποίες αφορούν στο άνοιγμα της κοινωνίας και την άρση των περιορισμών στην κινητικότητα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι, ότι το Νοέμβριο που ξεπεράστηκε το όριο των 300 διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, τα κρούσματα κάλπαζαν, καθώς επιβεβαιώνονταν σχεδόν καθημερινά πάνω από 2000 νέες μολύνσεις. Πλέον τα κρούσματα κινούνται μεταξύ 500-600 και μάλιστα σε πιο μικρές ηλικίες, κι έτσι είναι σημαντικά μειωμένες οι νοσηλείες. Λιγότερες νοσηλείες σημαίνει και μικρότερο φορτίο στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά νοσηλεύονται περίπου 1030 άτομα σε απλές κλίνες Covid και 330 σε κλίνες ΜΕΘ. Συνολικά 1490 είναι οι νοσηλευόμενοι λόγω ου ιού, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με δυο μηνες πριν.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες (20/1) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού είναι 516, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149973 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5805 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46011 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,87. Φυσικά όπως σημειώσαμε χθες, στην Αττική είναι υψηλότερος και η περιοχή ακόμη ανησυχεί, αλλά δεν φοβίζει για την ώρα σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ.

Διασωληνωμένοι είναι 300 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια. Οι 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Κατά το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 11.743 μοριακοί έλεγχοι και 18.686 rapid test. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,86%.

Την εβδομάδα 11 – 17 Ιανουαρίου (Iso Week 02) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,81% σε σύνολο 69.521 RT-PCR και 123.981 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Οι χαμηλότεροι αριθμοί διασωληνωμένων μειώνουν φυσικά και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το οποίο είναι και βασικό ζητούμενο. Ο αριθμός διασωληνωμένων και των θανάτων είναι οι δύο “σκληροί” δείκτες για την εξέλιξη της επιδημίας, οι οποίοι και αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειοργνωμόνων.

Όπως επίσης σημειώνουν οι ειδικοί, θα χρειαστούμε λίγο υπομονή ακόμη και περίπου μία εβδομάδα, ώστε να πιστοποιηθεί η παγίωση της πτωτικής πορείας των προαναφερόμενων δεικτών. Με βάση αυτούς ίσως από τις 25 Ιανουαρίου ανοίξουν και πάλι οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, και στις αρχές Φεβρουαρίου άλλεςοικονομικες δραστηριότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ